Cannabisodlaren Andreas Thörns kamp för medicinsk marijuana

Publicerad:
Andreas Thörn

Läkemedelsverket anser att nyttan för Andreas Thörn att ta medicinsk cannabis överväger eventuella risker. Nu får han lagligt plocka ut cannabis på recept från apoteket.

”Det enda som fungerar som smärtlindring för mig”, säger ryggmärgsskadade Andreas Thörn från Västerås.

I sorgen efter mammans död 1993 började han och pappan köra enduro.

Året efter, på säsongens första träning, förändrades livet på en hundradel. Gasen hängde sig i en kurva och Andreas Thörn körde av Malmabanan och ut i skogen.

Han flög över styret, landade på huvudet – krossade femte och sjätte nackkotan.

Det blev ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Operationer följdes av rehabilitering i fyra månader. Sedan tillbaka till Centrallasarettet i Västerås för rehab.

Efter sammanlagt åtta månader på sjukhus fick han komma hem till det nya livet i rullstol. Han var förlamad från bröstvårtorna och nedåt.

För tio år sedan började de kroniska smärtor hade hade i kroppen bli värre. Problem med bland annat rygg och mage.

Det gick några år. Han tog medicin mot smärtorna. Men ingenting hjälpte. Han hade svårt att klara vardagen, blev deprimerad.

Till slut fick han nog. Såg bara en lösning; cannabis som smärtlindrare.

Han började odla cannabisfrön i tvättstugan i huset han bodde i då. Han torkade växtdelarna, blandade med kokosolja och tog det som medicin till kaffet både morgon och kväll.

Något rus eller biverkningar av cannabisen fick han inte. Däremot började han så småningom må bättre.

Han säger att han kom tillbaka till ett bättre liv. Han kunde börja jobba heltid, han orkade träna. Livet blev lättare under de två åren han tog cannabisoljan till kaffet.

Andreas Thörn odlade alltså cannabis i medicinskt syfte under cirka två års tid.

En dag kom polisen. Inte många kände till hans odling i tvättstugan – och han vet än i dag inte hur polisen fick reda på det.

Han dömdes i hovrätten till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott.

Han har sedan polisen knackade på dörren inte odlat cannabis. Utan den som medicin har livskvaliteten sjunkit igen.

Men läkemedelsverket har nyligen givit honom och en kvinna med liknande problem rätt att hämta ut cannabis på recept. Något han kämpat för i snart två års tid parallellt med att den rättsliga processen pågått.

I Andreas fall bedömdes att individuella nyttan för honom överväger eventuella risker. Varje farmakologiskt aktiv substans eller vid det här fallet, blandning av farmakologiskt aktiva substanser, innebär också en viss hälsorisk, säger Muzaffer Özalp, klinisk utredare och specialist i allmänmedicin på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket avråder dock självmedicinering trots att man använder medicinsk cannabis i många andra delar av världen. De menar att utöver okända faror finns ingen kvalitetskontroll, man vet inget om halten av till exempel rusgivande substansen THC i den odlade produkten.

Mats Rothman, verksamhetschef på smärtrehabiliteringen i Västerås, poängterar vikten av att följa upp hur patienterna svarar på medicin som innehåller cannabis.

Han tror att preparatet kan vara bra för vissa patienter.

–I fall där tidigare behandling inte har fungerat är det inte fel att prova. Jag tror att det här är början till att fler får cannabis som recept för smärtlindring, säger han.

Taggar Andreas Thörn Cannabisodling Medicinsk marijuana THC

Källa allehanda.se

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda