Israel på väg att avkriminalisera marijuana för personligt bruk

Publicerad:
Israel

Israel har börjat vidta åtgärder för att avkriminalisera marijuanabruk till förmån för böter och behandling, sade säkerhetsministern på torsdagen. De nya reglerna förväntas träda i kraft inom tre månader.

Gilad Erdan sade att om regeringen godkänner den nya policyn skulle de som blir påkomna med att röka marijuana bötfällas istället för att gripas och åtalas.

”Detta innebär att vi går mot böter… och att åtal endast kommer att användas som en sista utväg,” sade säkerhetsministern, Gilad Erdan, till journalister.

”Polisen kommer att kunna omdirigera resurser… ifrån normala brukare och i stället fokusera på farliga droger”, sade han på en presskonferens i Tel Aviv.

Ministern följer därmed rekommendationerna från en statlig utredning som skapats för att studera frågan och som rekommenderar en avkriminalisering. Det nya förslaget måste nu godkännas, men justitieminister Ayelet Shaked har enligt uppgift redan antytt att hon kommer att stödja frågan.

Rekommendationerna inkluderar ålägga böter på 1000 shekel (ca 2 330 kr) för den första förseelse av att röka marijuana i allmänhet. Bötesbeloppet skulle sedan fördubblas vid nya brott.

Ett fjärde brott kan leda till åtal.

Marijuana är ganska vanligt i Israel. Enligt The United Nations Office on Drugs and Crime, brukar nästan 9 procent av israelerna cannabis.

Enligt data som presenterades för parlamentet i december, har åtgärder mot personligt marijuanabruk minskat med 30 procent sedan 2010. Siffror som presenteras till justitiedepartementet visade att endast 188 personer greps 2015 för att ha rökt marijuana, en nedgång på 56 procent sedan 2010.

Israel är världsledande inom medicinsk marijuana forskning och cirka 10.000 människor har en licens för att använda örten för medicinska ändamål.

Medan personligt bruk av marijuana förblir olagligt i Israel, har landet sedan 10 år tillbaka godkänt medicinsk marijuana för personer med cancer, epilepsi, posttraumatiskt stressyndrom och degenerativa sjukdomar.

Taggar Avkriminalisera Medicinsk marijuana

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda