Raphael Mechoulam ”cannabisforskningens fader” blev 92 år

Publicerad:
Raphael Mechoulam
Professor Raphael Mechoulam

Dr. Raphael Mechoulam, den vetenskapliga pionjären som först studerade effekterna av cannabisplantan och syntetiserade THC, har dött vid 92 års ålder i sitt hem i Israel, enligt ett tillkännagivande av amerikanska vänner från det hebreiska universitetet.

Hans bortgång är lika monumentalt som det var oväntat och reaktionerna har varit snabba från alla hörn av cannabisindustrin, en bransch som hans enastående vetenskapliga resultat möjliggjorde.

Forskaren arresterades tidigt i sin karriär för att ha fem kilo av det han kallade ”Superb Smuggled Libanese Hashish” medan han befann sig på en buss i Tel Aviv.Dr. Mechoulam hade hasch på sig för att analysera, inte röka. Även om forskarens episka resa började ganska lyckosamt, skulle den snart framtida ikonen inte avbrytas av något än hans beslutsamma strävan efter svar kring den mäktiga växten.

Dr. Mechoulam, som invandrade med sin familj till Israel från Bulgarien 1949, anslöt sig till forskare vid Weizmann-institutet i Rehovot i Israel och blev så småningom professor vid hebreiska universitetet 1972.

Dr. Mechoulam, en stark förespråkare för legaliserad cannabis, uttryckte ofta sin bestörtning av de strikta narkotikalagarna i USA och över hela världen. När forskaren och hans team upptäckte mer om de helande krafterna som finns i den magiska växten – särskilt inom områdena cancer och epilepsi – uttryckte han sin frustration till New York Times 2017.

”Israel har mer kliniska prövningar än USA för tillfället, vilket är löjligt”, sa Dr. Mechoulam.

På 1990-talet upptäckte Dr. Mechoulam det endocannabinoida systemet som reglerar homeostas hos människor (och hur vi alla i sin tur hanterar cannabinoider).

Fram till hans bortgång var Dr. Mechoulam ordförande för det hebreiska universitetets multidisciplinära centrum för cannabisforskning, det största sådant centrumet i Israel och en globalt viktig institution som gjort betydande genombrott inom cannabis.

Taggar Raphael Mechoulam THC

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda