Maltas regering föreslår proposition för att legalisera medicinsk marijuana

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Maltas regering föreslog i veckan att läkare skulle få kunna ordinera medicinsk marijuana.

Lagstiftningen som offentliggjordes i måndags skulle lösgöra gällande bestämmelser. Så många restriktioner finns för närvarande, att inte en enda patient på Malta någonsin har behandlats med laglig cannabis eller cannabisbaserade produkter, rapporterar The New York Times.

Hälsoministern Chris Fearne sade att han skulle lägga fram ett ändringsförslag till Maltas lag Drug Dependence Act från 2015. Fearne noterade att regeringen redan infört en lag som möjliggjorde användning av cannabisprodukter i medicinskt syfte. Men den lagen tillåter endast specialister att förskriva cannabis-extrakt som är registrerade i läkemedelslagen.

Den nya lagen skulle ge allmänna läkare möjlighet att ordinera cannabis.

”Under dessa två år fann vi att, trots patienternas och doktors begäran, innebar 2015-lagen för mycket byråkrati och många kunde inte få tillgång till de mediciner som de behövde”, sade Fearne i veckan.

Den föreslagna medicinska marijuanalagen skulle öka byråkratiska bördor för patienter, och kan till och med tvinga dem till den svarta marknaden, enligt cannabis-organisationen ReLeaf, rapporterar Times of Malta.

ReLeaf prisade regeringen för att diskutera användningen av medicinsk cannabis och kallade de senaste stegen ”långvariga”.

”Vi välkomnar särskilt att familjeläkare kan ordinera medicinsk cannabis som de anser passar, vilket är i linje med våra förslag”, meddelade ReLeaf. ”Vi välkomnar också utfärdandet av licenser för dem som vill producera cannabisrelaterade produkter på Malta”.

Men flera aktivister är dock olyckliga eftersom patienterna inte bara behöver ett recept och ett ”kontrollkort”. De behöver också få deras recept godkända av Hälsointendenten.

Att tvinga patienter att få varje recept godkänt av Superintendenten kommer att öka byråkratin, insisterar ReLeaf.

Ett sådant tillvägagångssätt är ”motsatsen till vad minister Chris Fearne sade att han ville göra med ändringen”, rapporterar organisationen.

Andra länder tillåter medicinsk användning av cannabisblommor på grund av ”snabb inandning av cannabismedicinen, vilket är nödvändigt vid behandling av kronisk smärta”, menar ReLeaf.

”Värst av allt kommer det att fördöma maltesiska patienter till att fortsätta använda den svarta marknaden för att få tag i deras välbehövliga medicin, såsom situationen är just nu, och det visar att regeringen inte har patienternas intressen i hjärtat”, meddelade ReLeaf.

Aktivister blev också besvikna över att endast extraktprodukter – och inte cannabisblommor – kommer att finnas tillgängliga för maltesiska patienter. Att inte låta patienterna använda den naturliga växten begränsar deras alternativ, säger ReLeaf.

”Att tvinga patienter att köpa dyra extrakt när de kan vända sig till den svarta marknaden och köpa en naturlig produkt, från vilken de kan göra eget läkemedel, kommer att vara en förlorande strategi för regeringen”, meddelade ReLeaf. ”Det kommer bara att stärka den svarta marknaden”.

Taggar Cannabisprodukt Medicinsk marijuana

Källa herb.co

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar