Cannabisbrukare har oftare kreativa personlighetsdrag, föreslår en ny studie

Publicerad:
Cannabisrökning

Men det är inte marijuana som gör dig mer kreativ.

Ny studie visar att cannabisbrukare är mer benägna att ha kreativa personlighetsdrag. Detta innebär dock inte nödvändigtvis att marijuana gör människor mer kreativa.

Forskare från Washington State University genomförde en studie på 412 cannabisbrukare och 309 icke-brukare.

Endast nyktra användare utvärderades – inte personer som var påverkade av cannabis.

Alla deltagare blev ombedda att genomgå en rad psykologiska tester.

De som röker cannabis rapporterade själva högre nivåer av konstnärlig kreativitet än icke-användare, men de verkade inte ha producerat mer kreativa verk eller prestationer.

Studien avslöjade också att cannabisbrukare var mer benägna att vara utåtriktade och mer öppna för nya erfarenheter.

Cannabisbrukare presterade också bättre i konvergerande tester, som betyder att de har lättare att lösa problem genom att sammanföra olika idéer för att hitta en enda optimal lösning.

”Jag blev intresserad av detta ämne när jag insåg att ett antal av mina favoritmusiker och artister var kända för deras cannabisbruk, och att detta cannabisbruk ofta ansågs ha varit en orsak till många artisters kreativa framgång”, förklarade studiens författare Emily LaFrance, en doktorand vid Washington State University.

”Jag började undra över den här vanliga tanken – är cannabisbrukare verkligen mer kreativa än icke-användare? Och om så är fallet är det cannabisbruket som gör dem mer kreativa, eller är det något som orsakar skillnader i kreativitet mellan brukare och icke-brukre?”.

Men LaFrance och hennes team fann att det statistiska sambandet mellan kreativitet och cannabisbruk försvann om de tog hänsyn till effekten av att vara öppna för nya erfarenheter.

I huvudsak är det sannolikt att det kan vara cannabisbrukarens vilja att uppleva som är ansvarig för högre nivåer av kreativitet.

”Den genomsnittliga personen bör förstå att enligt resultaten av denna studie kan cannabisbrukare vara mer kreativa än icke-användare, men detta beror inte på att cannabis ökar kreativitet”, berättade LaFrance för PsyPost.

”I stället tenderar cannabisbrukare ha olika personlighetsdrag (de är mer öppna för nya upplevelser) än icke-användare, och denna öppenhet är förknippad med både cannabisbruk och ökad kreativitet.

”Cannabisbruk ökar därför inte kreativiteten, men vissa personlighetsdrag tenderar öka sannolikheten att man kommer använda cannabis”.

Senast ändrad:

Taggar Cannabisbruk Studie Washington State University

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda