Det finns inget känt botemedel mot artrit – men cannabis gör underverk

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Medicinsk cannabis hjälper människor med artrit att förbättra livskvaliteten.

De flesta av oss känner till någon – en moster, farbror eller mormor – som lider av artrit. Det är en av de vanligaste hälsoproblemet i världen, med mer än 50 miljoner människor drabbade enbart i USA.

Termen ”artrit” är faktiskt en kategori som innehåller över 100 tillstånd och sjukdomar som påverkar leder och omgivande vävnad. Symtom som smärta, styvhet och svullnade värkande leder är vanliga. Artrit kan verka oundvikligt och förändrar människors livskvalitet. Det finns inget känt botemedel.

Trots bevis om att cannabis är effektivt för artrit, vet läkare helt enkelt inte tillräckligt om det för att rekommendera sina patienter örten som ett behandlingsalternativ. I en studie sa 70 procent av läkarna att de inte skulle veta hur man diskuterade möjliga användningsområden med andra mediciner eller föreslå dos.

Det är en stor skam eftersom cannabis är säkrare än NSAID, steroider och opiater som ofta används för att minska obehag från artrit, men med ökad risk för hjärtinfarkt, stroke, försvagning av ben och missbruk. Om patienterna kunde använda cannabis som en kompletterande terapi, kunde de skära ner på användningen av tyngre, farligare mediciner.

Det är ingen överraskning att cannabis kan erbjuda lindring från artrit. Det är ju känt att cannabis är så mycket som 20 gånger effektivare än aspirin vid minskad inflammation och kan vara ett effektivt sömnmedel.

En israelisk studie fann att 90 procent av de medicinska cannabispatienterna var nöjd med sin medicinering och de flesta rapporterade minskad smärta. Forskare vid University of Nottingham noterade att cannabinoidreceptorer behandlade med medicinska marijuanaprodukter kan lindra smärtan från knäbesvär i samband med artros.

Den första Health Canada-godkända cannabisundersökningen, som studerar artrit, startade 2016. CAPRI-testet (Cannabinoid-undersökningen av förångad cannabis hos patienter med artros i knäet) kommer att jämföra effekterna av olika förhållanden mellan THC och CBD. Resultatet har ännu inte publicerats.

På liknande sätt som andra sjukdomar finns ett mellanrum mellan läkares kunskap om cannabis och patientintresse. Vissa patienter och läkare kommer att vänta tills det finns obestridliga bevis innan man testar cannabis som en alternativ behandling. Andra kommer inte att vänta på mer information och försöka förbättra deras livskvalitet med cannabis redan nu.

Det vi vet är att när fler stater och länder legaliserar medicinsk cannabis, kommer fler patienter att ha ett extra alternativ att överväga, och att ha fler alternativ är alltid glada nyheter.

Taggar Artrit CBD Medicinsk marijuana Studie THC

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda