Smarta barn är mer benägna att dricka alkohol och röka cannabis

Publicerad:
Cannabisrökning

Barn med högre akademisk förmåga är mer benägna att dricka alkohol regelbundet, men också mindre benägna att röka tobak än sina jämnåriga.

Det är dubbelt så vanligt att smarta barn röker cannabis under tonåren på grund av deras nyfikna sinnen, har en studie visat.

Elever som har en hög akademisk nivå vid 11 års ålder är också mer benägna att dricka alkohol som tonåringar, men mindre benägna att röka tobak, fann en nioårig studie från University College London.

Studien analyserade data från 6,059 ungdomar som gått på statligt finansierade och avgiftsbelagda skolor i England, och nu anser experter att smarta barn är mindre benägna att röka cigaretter som tonåringar, men det är mer sannolikt att de röker cannabis.

Forskarna tror att detta är ett resultat av att medelklass-föräldrar är mer benägna att varna sina barn om farorna med tobak och rökning av traditionella cigaretter.

Enligt studien som publiceras i tidskriften BMJ Open, är smarta barn mer benägna att röka marijuana under sena tonåren – mellan 18-20 år – eftersom de är mer nyfikna och har en starkare önskan att bli accepterad av äldre kamrater.

Barn är ”försiktiga med illegala substanser i början av tonåren eftersom de är mer medvetna om de omedelbara och långsiktiga konsekvenser som att bryta mot lagen kan medföra än de med lägre akademisk förmåga”, berättade forskarna.

Under sena tonåren, hade smarta ungdomar också mer än dubbelt så stor risk att dricka mer alkohol och mer regelbundet än de som inte fick högre betyg.

”Hög akademisk nivå vid 11 års ålder är förknippad med en minskad risk för tobaksrökning, men en ökad risk för att dricka alkohol regelbundet och cannabisbruk”, sade forskare.

”Dessa samband fortsätter i tidig vuxen ålder, vilket ger bevis åt hypotesen att hög akademisk förmåga är associerad med ett tillfälligt experimenterande i droganvändning”.

Dr James Williams från UCL Medical School berättade att det skett en nedåtgående trend i att röka cannabis och dricka alkohol bland tonåringar.

”Dessa riskabla levnadsvanor representerar ett stort problem när det gäller folkhälsan – missbruk är en riskfaktor för omedelbara och långsiktiga hälsoproblem, liksom negativa effekter som inte har med hälsa att göra, såsom dålig utbildning och sysselsättning”, berättade han för The Daily Telegraph.

Forskarna fann också att cannabisbruket förvärrades av en tidig debut och gjorde att användningen ökade.

Taggar Alkohol Barn Cannabisbruk England Studie Tobak Tonåringar

Källa mirror.co.uk

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda