Cannabissalonger kan få sälja nylagad mat och dryck – enligt lagförslag i Kalifornien

Publicerad:
Kafferast
Kaffe med tillbehör

En lagstiftare i Kalifornien har presenterat lagstiftning för att tillåta statens licensierade konsumtionslounger att servera nylagad mat och dryck och hålla liveevenemang.

En lagstiftare i Kalifornien har lagt fram ett lagförslag som skulle tillåta statens licensierade cannabissalonger att sälja nylagad mat och dryck och vara värd för liveevenemang. Lagförslaget, Assembly Bill 374 (AB 374), presenterades förra veckan av den demokraten Matt Haney.

Enligt kalifornisk lag får lounger för cannabiskonsumtion inte sälja nylagad mat till sina kunder. En regeländring som antogs i november 2022 tillåter lounger att erbjuda färdigförpackad mat och dryck och för kunder att ta med egna varor i begränsad omfattning, men företagen själva nekas möjligheten att servera de flesta icke-cannabisspetsade produkter till sina kunder.

Haneys lagförslag skulle tillåta konsumtionslounger i Kalifornien att sälja nylagad mat och dryck och att vara värd för liveunderhållning. I Nederländerna lockar mer än 700 cannabiskaféer, ofta kallade coffee shops, 1,5 miljoner besökare per år, enligt information från Haneys kontor. Att tillåta statens konsumtionslounger att fungera under en liknande affärsmodell skulle ge företagen nya ekonomiska möjligheter och skulle kunna locka turister och lokalbefolkning att besöka kämpande affärsdistrikt i centrum.

”Många människor vill njuta av legal cannabis i sällskap med andra. Och många människor vill göra det medan de smuttar på kaffe, äter en scones eller lyssnar på musik, säger Haney i ett uttalande.

Det finns absolut ingen bra anledning ur ekonomisk, hälso- eller säkerhetssynpunkt att staten ska göra det olagligt. Om en auktoriserad cannabisbutik också vill sälja en kopp kaffe och en smörgås, bör vi tillåta städer att göra det möjligt och sluta hålla tillbaka dessa småföretag.

Lagförslaget skulle inte tillåta lounger för cannabiskonsumtion att sälja alkoholhaltiga drycker. Haney noterade dessutom att förslaget är begränsat till licensierade konsumtionslounger och tillåter inte andra typer av företag att komma in på den lagliga cannabismarknaden.

”För att vara tydlig säger vi inte att vanliga kaféer ska få sälja cannabis”, sa Haney. ”Vi säger att cannabisbutiker ska få sälja kaffe. Det borde inte vara olagligt för ett befintligt cannabisföretag att gå bort från att bara sälja marijuana och istället ha möjligheten att växa, frodas och skapa jobb genom att erbjuda kaffe eller livejazz.”

Anhängare av lagstiftningen säger att Haneys lagförslag skulle ge lounger möjligheter att växa och betjäna sina kunder. Även om han inte har tagit ställning till lagstiftningen, sa Nikesh Patel, chef för San Franciscos Cannabiskontor, att nya intäktskällor kan hjälpa företag att överleva i en konkurrenskraftig och mycket reglerad bransch.

”Vi hör från våra operatörer att det är en mycket utmanande tid att vara i cannabisområdet”, sa Patel. ”Och några av anledningarna är minskad gångtrafik på gatorna och högre skattetryck på cannabisföretag. Det finns fortfarande konkurrens med den illegala marknaden, och kostnaden för marijuana som helhet har sjunkit, och det har haft en sidoeffekt på hela leveranskedjan.”

Haneys lagförslag tillåter inte automatiskt att konsumtionslounger serverar mat och dryck eller är värd för liveevenemang. Istället skulle lokala myndigheter också behöva godkänna förändringen för företagen i deras jurisdiktioner. Stadsledare i West Hollywood, Palm Springs och Cathedral City har redan antagit sådana förordningar, enligt Haneys kontor.

Innan förslaget kan bli lag måste AB 374 först antas av Kaliforniens församling och delstatssenaten innan det går till kontoret för den demokratiske guvernören Gavin Newsom för hans signatur. Även om det är osäkert om guvernören kommer att underteckna lagförslaget om han får chansen, sa Haney att han hoppas att Newsom kommer att ge Kaliforniens konsumtionslounger ett nytt sätt att lyckas i en utmanande affärsmiljö.

”Kaliforniens små cannabisföretag kämpar”, sade Haney. ”Jag hoppas att guvernören, som själv tidigare vart småföretagare och involverad i turistnäringen, nu kan se detta som en möjlighet”, tillade han.

Senast ändrad:

Taggar Cannabissalong Kalifornien Liveevenemang

Källa hightimes.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda