Olika regler för cannabis på börsen skapar stor förvirring

Publicerad:
Aktier

Ett mindre kanadensiskt medicinskt cannabisföretag som genererar intäkter från USA är på väg att bli offentliga på måndag, trots oro över de rättsliga riskerna med att odla och sälja cannabis i ett land där marijuana är olagligt enligt federal lag.

CannTrust Holdings Inc. kommer att lista sina aktier på Canadian Securities Exchange (CSE), en liten marknadsplats som konkurrerar med den större och mer kända Toronto Stock Exchange (TSX).

Under de senaste månaderna har CSE och TSX tagit fram olika tillvägagångssätt för att lista cannabisföretag som är verksamma i USA. CSE välkomnar dem, så länge de har en korrekt uppfattning av de rättsliga riskerna deras företag kan stöta på. TSX, som ägs av branschledande TMX Group Ltd., har avvisat dem, eftersom dem genomför en intern lagstiftningsöversyn, vilket hjälper CSE att framstå som attraktivt för marijuana-aktier.

TMX driver även den enda plattformen som används i Kanada för att slutföra aktieaffärer. Den plattformen, som kallas Canadian Depository for Securities Ltd. (CDS), granskar också de rättsliga riskerna för att hantera dessa aktier. Som enda alternativet skulle ett förbud av dessa köp och försäljningar inte få behandlas i systemet.

Ett sådant drag skulle kunna störa handeln om aktierna i alla cannabisbolag med amerikanska tillgångar som listas på någon aktiebörs i Kanada.

I ett uttalande förra veckan sa TMX att de diskuterar CDS-frågan med säkerhets-lagstiftare, och tillade att ”det här är en komplicerad sak” som ”kräver noggrann granskning och noggrann övervägning”.

Osäkerhet kring vad CDS kommer att göra har oroat marknaden för cannabisaktier sen i augusti. Det har lämnat aktieägarna i dessa cannabisföretag, varav många är vanliga investerare i detaljhandeln, förvirrade över vad som är en acceptabel investering och vad som inte är det.

Den 11 augusti lämnade Ontario Securities Commission sitt godkännande på CannTrusts begäran att bli offentliga på CSE, dagar efter att The Globe and Mail först rapporterade att CDS övervägde ett förbud mot att godkänna cannabisföretag med amerikanska tillgångar.

CannTrusts verkställande direktör Eric Paul säger att han blev nekad när han försökte lista bolagets aktier på Toronto-börsen. När han träffade TSX tidigare i sommar säger han att TMX hade svårt att bestämma dig huruvida de skulle göra det möjligt för cannabisföretag med intressen i USA att vara noterade på sin äldre marknadsplats eller sin nyare TSX Venture Exchange.

Han sa att TSX inte kunde godkänna CannTrusts aktier tills dom fattat ett slutgiltigt beslut om sin policy.

”De kunde inte ge oss råd om vad vi skulle göra eftersom de inte hade skapat en policy ännu”, tillade Paul. ”De visste inte när de skulle komma ut med det. Vi bestämde oss för att vi skulle lista oss på CSE, utan att veta vad TSX skulle göra”.

Men Lou Eccleston, VD för TMX, sade i måndags att det inte kommer någon ny cannabispolitik och TSX:s befintliga listningspolicy var tillräckligt tydligt för att inte tillåta något bolag att delta i olagliga aktiviteter. Ändå listar TMX två börser, åtminstone två cannabisföretag med amerikanska tillgångar, inklusive Aphria Inc., Leamington, Ont., Och Calgows Maple Leaf Green World Inc.

”Det måste vara lika villkor för sektorn”, sa Paulus. ”Du kan inte ha några listade och några inte listade. Jag tycker att de måste göra något slags politiskt beslut”.

En talesman för TMX nekade att kommentera CannTrust, med hänvisning till sekretess. ”Vi utvärderar varje begäran från fall till fall i enlighet med vår publicerade policy,” sa Shane Quinn på söndag i ett e-postmeddelande.

CSE är en liten marknadsplats som har gjort ett namn för sig själva genom att bli en magnet för cannabisaktier. Marknadsplatsen har lockat nästan 50 registrerade – de flesta av dem små – i den växande cannabissektorn, inklusive 11 med kopplingar till USA.

Som jämförelse fanns det 23 listade i cannabiskategorin på Toronto-börsen och TSX Venture Exchange den 30 juni. Dessa företag har ett marknadsvärde på cirka 5,2 miljarder dollar.

CannTrust är en licensierad producent av medicinsk marijuana i Kanada. De säljer torkad cannabis och oljeextrakt till tusentals patienter över hela landet.

I sex amerikanska stater och globalt inkasserar CannTrust också en royalty på försäljningen av Brewbudz, cannabis-spetsade kaffekapslar för patienter. Genom ett samarbete licensierar företaget sin patenterade teknik till dessa regioner.

Cannabisföretag med amerikanska investeringar listas idag på TSX, TSXV och CSE. Om CDS förbjuder dessa aktier på plattformen, skulle det kunna äventyra framtida handel med dessa aktier och göra det svårt för dessa företag att få in pengar i framtiden.

Taggar Aktier Cannabisindustrin Drogpolicy Medicinsk marijuana Pengar

Annons

CBG9 Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda