Senator introducerar proposition som kan legalisera cannabis federalt

Publicerad:
USA-flagga

En ny proposition introducerad av New Jersey-senatorn Cory Booker syftar till att göra mer än att bara ta bort cannabis från klass 1-listan över farliga droger – propositionen skulle helt och hållet ta bort cannabis från hela listan över farliga ämnen.

Senator Cory Booker från New Jersey introducerade nyligen det bästa cannabisförslaget som någonsin skådats i Capitol Hill – Marijuana Justice Act 2017, som täcker en del cannabisproblem, från federal klassificering till oproportionerliga arresteringar av färgade människor enligt nuvarande politik.

Om förslaget godkänns skulle Marijuana Justice Act avlägsna cannabis från listan över klassificerade ämnen, vars omfattning inte kan överdrivas. Propositionen skulle göra cannabis lagligt på federal nivå. Stater skulle uppmuntras (med federal finansiering) att matcha deras politik med den nya lagen i landet.

Lagförslaget skulle också hålla tillbaka vissa federala medel från stater som fortsätter med oproportionerligt många rasistiska arresteringar. De stater som väljer att inte ändra sin policy kommer dessutom att vara öppna för civilrättsliga förfaranden av dem som känner att de har gripits på grund av diskriminerande orsaker. Pengarna som dras in från stater med orättvisa marijuanalagar skulle då gå till att finansiera olika program, inklusive bibliotek, yrkesutbildning och hälsoprogram.

Och för de miljontals som redan har blivit offer för kriget mot droger, skulle lagförslaget innebära avskrivna domar. Människor som kan ha haft det svårt i arbetslivet (eller någon annanstans) i samband med en cannabisdomar kommer att få de rena register dem förtjänar: Lagförslaget skulle innefatta åtgärder för att finansiera kostnader för att frige människor från fängelset och kostnaderna för att kassera personers journaler.

Booker sände live på Facebook för att diskutera vad han kallade en mycket viktig proposition. Han sade att folket i USA tror att de är en nation av frihet och rättvisa för alla, men sade att de saknar det rätta idealet när det gäller deras straffrättsliga system.

Cannabisaktivister som advokat Shaleen Title – en av grundarna för Minority Cannabis Business Association och grundare av THC Staffing Group – är glad att se detta drag av Demokraterna under dessa mörka politiska tider.

”Att avsluta det federala marijuanaförbudet skulle bringa lagen i linje med den växande majoriteten av amerikaner som vill att stater ska kunna skriva sina egna marijuanalagar utan trakasserier från DEA”, sade Title. ”Genom att göra oss av med fängelser, återinvestera i yrkesutbildning och inträdesprogram, skulle denna proposition flytta vårt land framåt och prioritera på uppbyggnaden av våra samhällen”.

Kongressanalytikern Tom Angell, som grundade och fungerar som ordförande för Marijuana Majority, släppte ett uttalande efter att propositionen presenterades:

”Detta är den mest vidsträckta marijuana-propositionen som någonsin har presenterats i någon av kongressens kammare. Förslaget gör mer än att bara få den federala regeringen ur vägen så att staterna kan legalisera utan DEA-trakasserier, det här nya förslaget går längre genom att verkligen straffa stater som har dåliga marijuanalagar… Det här är något som mer senatorer borde skriva på genast”.

Drug Policy Alliance (DPA) och andra organisationer, som NORML och Marijuana Policy Project, kämpar på för att få kongressen att inse att amerikanerna inte längre vill ha cannabisförbud.

Queen Adesuyi från DPA, säger att en avkriminalisering bara en fråga om tid nu.

”Vi måste göra det på ett sätt som erkänner att de människor som drabbades mest under förbudet är samma personer som ska dra mest nytta av en legalisering, säger Adesuyi. ”Från marijuana-relaterade arresteringar och fängelsestraff till förvisningar och ett motiv för polisbrutalitet, har kriget mot droger haft större skador på låginkomstsamhällen och färgade folkgrupper – det är dags att rätta till det”.

Aktivister på statsnivå är också stolta över att se att det är Booker som leder lagförslaget, efter statens långa cannabisproblem under den förre guvernören Chris Christie. Det faktum att propositionen har en mekanism för att minska aggressivt polisvåld mot färgade är också en stor sak.

”I New Jersey har marijuanaförbudet oproportionerligt skadat samhällen med färgade folkgrupper”, sa Scotti. ”I vår stat blir afroamerikaner tre gånger oftare arresterade för marijuanainnehav än vita, även om båda använder marijuana i liknande uträckning. Allt tyder också på liknande skillnader för latinos. Marijuanalegalisering på federal och statlig nivå måste vara rättvis och reparera tidigare skador som drabbat färgade. Det är dags att rätta till felen med förbudet”.

Den nya propositionen skulle bidra till följande:

[*] Ta bort marijuana från listan kontrollerade ämnen och avsluta det federala förbudet mot marijuana.
[*] Klippa federal finansiering för statlig brottsbekämpning och uppbyggandet av fängelser om en stat oproportionerligt arresterar och/eller fängslar låginkomsttagare och/eller färgade personer för marijuana-brott.
[*] Tillåta personer att stämma stater som oproportionerligt arresterar och/eller fängslar låginkomsttagare och/eller färgade personer för marijuana-brott.
[*] Förhindra utvisning av personer för marijuana-brott.
[*] Tillhandahålla en process för att ta bort marijuana-brott på federal nivå
[*] Skapa en ”Community Reinvestment Fund” på 500 miljoner dollar för att investera i samhällen som påverkas mest av kriget mot droger, för program som yrkesutbildning, till samhällstjänster och mer. En del av finansieringen kommer från ovannämnda nedskärningar i statlig brottsbekämpning och fängelsekonstruktion.

För privatpersoner kan propositionen innebära att brottsbekämparna spenderar mindre tid och resurser på razzior och cannabisinnehav. För regeringar kan det betyda mer skatteintäkter. En annan stor fördel skulle vara att federala hinder för cannabisforskning försvinner och möjliggör forskning av cannabis som ett alternativ till att behandla smärta, vilket också skulle bidra till att stoppa opiatepidemin i USA.

Taggar Avkriminalisera DEA Drogpolicy Legalisera cannabis Marijuana Justice Act Opioidepidemi Polisen

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda