Utredning i Island föreslår att avkriminalisera narkotika

Publicerad:
Island flagga

Kristján Þór Júlíusson, sjukvårdsminister på Island för de konservativa (motsvarande Moderaterna) beställde en utredning om om skademinimering i avseendet narkotika.

Vad rekommenderar utredningen?

– Avskaffa fängelsestraff för innehav av doser avsedda för egen konsumtion.

– Ringa narkotikabrott ska inte registreras i belastningsregistret.

– Blodprov tillåts bara då misstanke finns om att man kört bil under påverkan.

– Kostnadsfritt sprututbyte

– En rad förbättringar i missbrukarvården

Vad reaktionen blir återstår att se, men på senaste tiden har avkriminalisering debatterats här på Island. Hur som helst kan rapportens slutsatser vara användbara i debatten i Sverige, även om det ju knappast är den första rapporten som kommer till den här slutsatsen.

En kul reaktion från en reporter som kanske skvallrar lite om vad vi kan vänta oss framöver. I en fråga till utredningsnämndens ordförande:
Reportern: ”En del av de här förslagen ser ju vid första anblick ut som självklarheter i ett bra sjukvårdssystem, saker som borde varit införda för länge sedan?”
Ordföranden: ”Ja, det är ju ofta så med förändringar, att när de till slut blir av då tycker alla att det är självklarheter. Men det handlar ändå om en attitydförändring, som vi ser äga rum nästan över allt i världen idag.”

Avkriminalisera

Källa:

Kaffe och cannabis kompletterar varandra

Varför reagerar hjärnan så bra på kombinationen? Koffein är en stimulant, psykoaktiv i en klass för sig. Anledningen till att du mår så bra när man blandar det med cannabis är på grund av...

Länderna som röker mest cannabis i Europa

Planerar du att resa i Europa till sommaren och vill veta var du kan hitta flest gröna vänner? Enligt den årliga drograporten 2016, toppar cannabis listan över de mest använda illegala drogerna...