Cannabisrökning inte förenat med viktuppgång senare i livet visar ny studie

Publicerad:
Viktnedgång

Cannabis föreskrivs vanligen för att öka aptiten, men det finns olika uppfattningar om den långsiktiga effekten på BMI och fetma. En ny studie tillför ett avgörande bevis för att krossa myten om att cannabisrökning orsakar viktökning.

De tillfrågade i studien var ungdomar i åldrarna 15 och 19, och sedan intervjuade man samma personer igen – över 20 år senare. De frågade om de någonsin hade rökt cannabis, om deras cigarett och alkoholintag, samt om deras höjd, vikt, fysisk aktivitet och andra potentiellt störande faktorer.

Forskare fann att dem som rökt cannabis inte var mer benägna att gå upp i vikt senare i livet än de som inte gjorde det, och de som började röka som tonåringar hade den minsta ökningen i BMI, mindre än någon annan grupp, även efter man justerat för andra faktorer såsom tobak, alkoholintag och motion.

Den senaste forskningen från Danmark ser lovande ut, men har vissa detaljer som kan ha påverkat dess resultat. Tusentals deltagare hoppade av mellan den första och sista undersökningen. Detta behöver inte ha varit ett problem, om det inte vore för det faktum att ett stort antal avhoppare var feta eller hade en hög BMI, medan en något lägre andel av dem som började med en hög BMI och följdes upp 20 år senare. Undersökningarna har även visat att vissa av deltagarna kanske inte varit helt uppriktiga.

Men trots de felen i studien, leder slutsatsen till att cannabisintag orsakar viktminskning och en lägre BMI. Författarna noterade att testdeltagarna tenderar att rapportera mindre mängd cannabis de röker, som kan ha maskerat ett omvänt förhållande mellan cannabisrökning och BMI.

Annan forskning på möss har visat att tetrahydrocannabinol (THC, den aktiva komponenten i cannabis) har fascinerande effekter på de symbiotiska bakterierna i tarmen. Kanadensiska forskare matade flera grupper av möss med en specialiserad fettrik diet som har visat sig påverka tarmbakterier och framkalla viktökning. Mössen som också haft dagliga doser av THC visade en helt annan fördelning av tarmbakterier, och inte gick inte upp i vikt trots fettrik kost.

Taggar BMI Studie

Källa hightimes.com

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda