Fallfärdiga hus och övergivna gårdar används för att odla cannabis i Danmark

Publicerad:
Innomhusodling

Det odlas cannabis som aldrig förr i Danmark, och en stor del av det som säljs produceras också inom landet.

Under de senaste åren har mer och mer fallfärdiga hus och övergivna gårdar i små städer och på isolerade områden används till produktionen av cannabis.

Förra året avslöjade polisen 52 gårdar som det odlades på runt om i landet, jämfört med endast 9 år 2009.

Det innebär att produktionen nu är så väl etablerad att stora delar av den cannabis som säljs i Danmark, produceras inom landet. Det bedömer polisen, dock utan att komma med en konkret gissning på andelen som produceras i Danmark.

”Det är vår bedömning att en relativt stor andel av den cannabis som säljs i Danmark, även produceras i Danmark. En orsak är att både produktion och marknad finns samt att kostnaderna och riskerna för att smuggla över gränserna minimeras”, säger biträdande polisinspektör vid NEC, Lars Mortensen och betonar att det är en uppskattning.

I Danmark är det olagligt att odla cannabisplantor, men lagligt att sälja cannabisfrön och utrustning för odling. Konkret innebär det att du inte bryter mot lagen om du har cannabisfrön som ligger i ditt hem, men så fort man – grovt sett – häller vatten på så bryter man lagen.

14.000 cannabisplantor i beslag förra året

Om man tittar på polisens statistik över beslag, blir det tydligt att det finns en växande marknad.

År 2010 beslagtogs inte mer än 400 cannabisplantor, nu har siffrorna ökat till 14.000 plantor under förra året. Polisen har under de senaste åren ökat fokus på cannabis odlare.

Tillväxten av produktion är inte den enda utveckling som har skett i branschen under de senaste åren. Produkterna har också blivit starkare eftersom framgångsrika odlare lyckats höja THC nivån i plantorna medan de utnyttjar växterna bättre, så att de kan skörda 5-6 gånger per år.

Danskarna försöker att komma in på marknaden

”Vi har också sett mer och mer danskar som kommit in i ledningen – och faktiskt, ända ner till den del som är ansvarig för själva produktionen”, konstaterar Lars Mortensen, som har tittat på de anklagades nationaliteter vid fall med cannabisodling.

Förklaringen är att danska brottslingar idag själva kan köpa lätthanterliga kit för nybörjare och då även få en högre avkastning. Tidigare värvades vietnameser som stod för odlingen av cannabisplantorna tills dom var redo för försäljning, och sedan tog danskarna över det som producerats och sålde det vidare, förklarar Lars Mortensen.

Anledningen att det var vietnameser som tidigare var dominerande på den danska marknaden för cannabis, var på grund av deras kompetens inom odling.

Vietnameserna är dock fortfarande de som är tyngst på marknaden, förutom danskarna, säger Lars Mortensen.

Dansk marijuana exporteras utomlands

Den nya ”affärsmodellen” har visat sig vara så effektiv att det nu också exporteras cannabis som produceras i Danmark till våra grannländer. Rikspolisen har haft fall där produkterna försökts exporteras till Sverige och Tyskland.

”Det är helt enkelt en fråga om vad som ger den bästa avkastningen. Marknaderna går väl upp och ner. Om du kan uppnå den mest lönsamma affären i Tyskland, ja då transporterar man dit”, säger Lars Mortensen och konstaterar att det ”inte betyder att Danmark har blivit ett stort produktionsland för hela Skandinavien och övriga Europa”.

Även om polisen under de senaste åren har haft ett ökat fokus på produktion och handel med olagliga plantor är det svårt att komma åt alla eftersom produktionen sker i avlägsna, obefolkade områden.

Det är inte längre vanligast med odlingar i större fastigheter. Tidigare har cannabisplantor mest odlats i stora växthus med upp till 1000 plantor per hektar per plats. Men på senare år har mer och mer mindre produktionsanläggningar avslöjats, där produktionen nästan halverats jämfört med på tidigare stora gårdar. Förklaringen kan vara att det oftast är lättare att hitta hyresavtal och att förlusten blir mindre om polisen kommer på besök.

Och om polis hittat en gård där det odlas, finns det anledning att ägna särskild uppmärksamhet i närområdet – även efter beslag, säger Lars Mortensen.

”Vår undersökning visar att odlare ofta har sitt egna lokala område, där han har flera av de lite mindre odlingarna”, säger vice polisinspektör.

Taggar Cannabishandel Cannabisodling

Källa b.dk

Annons

CBD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda