Danska forskare tycker att marijuana borde vara lagligt

Publicerad:
Cannabisrökning

Oavsett om det är för en sjukdom eller bara nöje, bör cannabis vara lagligt, säger danska etikforskare som tycker att förbudet är förkastligt.

Det är inte bara fel att cannabis är olagligt i Danmark. Det är också förkastligt.

Så klart är budskapet från danska Sebastian Porsdam Mann som studerar bioetik vid prestigefyllda Harvard University. Det skriver Videnskab.dk.

Den 1 januari börjar ett danskt pilotprojekt som gör det möjligt för vissa patienter att använda medicinsk cannabis för att lindra smärta och obehag.

”Jag kan inte se några problem i det danska initiativet. Snarare är det etiskt förkastligt att det inte finns tillgång till cannabis i allmänhet, eftersom förbudet inte kan motiveras på antingen etisk eller vetenskaplig grund”, säger Sebastian Porsdam Mann, som verksam vid Harvard Medical School.

Sebastian Porsdam Mann anser därför att cannabis bör tillåtas både för personligt bruk och för medicinsk användning. Han hävdar bland annat att cannabis är säkrare än andra godkända ämnen såsom tobak och alkohol, och att människor ska ha rätt att själva bestämma. Dessutom har vi fort importerat medicin trots få vetenskapliga bevis för effekten.

Sebastian Porsdam Mann får fullt stöd från Morten Ebbe Juul Nielsen, som forskar i praktisk och tillämpad filosofi vid Köpenhamns universitet.

Han noterar att cannabis redan används av många trots förbudet. Därför tror han inte att en legalisering skulle öppna Pandoras ask. I stället skulle en legalisering skapa övergripande lagar för något som redan existerar, som staten skulle kunna tjäna pengar på och förmodligen få bort en del av den kriminella miljön runt marijuanaförsäljning.

”Om vi ??legaliserar cannabis och efter 10 år får veta att vi har 100.000 i sjukhus per år på grund av psykos efter cannabisanvändning, eller att BNP faller dramatiskt för att folk inte kan göra sina jobb, då måste beslutet omprövas för vi kan ju bara ändra beslutet”, säger Morten Ebbe Juul Nielsen.

Thomas Ploug, som är professor i tillämpad och medicinsk etik vid Aalborg Universitet, är dock djupt oense. Han kallar det ett missförstånd att tala om att legalisera marijuana, eftersom vi redan har farliga ämnen på marknaden.

”Det är en klassiskt vanföreställning. Bara för vi har gjort det misstaget i de förflutna och introducerat preparat med dålig faktabas, är det inte ett argument för att vi ska göra det igen. Tvärtom finns det anledning att säga att vi inte får begå samma misstag igen. Vi måste ta ansvar för att medicineringen faktiskt har hälsofördelar inom hälso- och sjukvården. Det är ett grundläggande etisk övervägande som måste göras”, han tror.

Det är också helt fel och extremt farligt att föreslå att vi måste samla bevis för negativa effekter efter införandet av en behandling inom hälso- och sjukvården. Det bryter radikalt paradigmen av evidensbaserad medicin, som genom att förlita sig på att systematiskt samla bevis för en viss behandling före införandet av behandlingen, skyddar patienter och samhälle från negativa effekter.

Taggar Legalisera cannabis Medicinsk marijuana

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda