Nedstängning av medicinska marijuana-apotek gör att brottsstatistiken ökar

Publicerad:
Nedstängt apotek

En ny studie har visat att nedstängningen av medicinska marijuana-apotek inte minskar brottsligheten i grannskapet, utan snarare orsakar den exakta motsatsen.

Än en gång har akademiker och vetenskapsmän bevisat det: cannabisapotek är bra grannar.

Enligt uppgifter, publicerade i Journal of Urban Economics, fann forskare att nedstängningen av medicinska marijuana-apotek är förknippad med en ökning av stöld, egendomskriminalitet, bilinbrott och annan gatukriminalitet i de omgivande områdena.

Författarna, Tom Y. Chang (USC Business School) och Mireille Jacobson (UC Irvine Business School), tillskriver denna uppgång i brottslighet till brist på gångtrafik och offentligt engagemang i grannskapet.

De tittade på stängningen av mer än 400 medicinsk marijuana-apotek i Kalifornien 2010 och publicerade nyligen sina kommentarer i Harvard Business Review:

”Överraskande upptäckte vi att stängningarna var förknippad med en signifikant ökning av brottsligheten i kvarteren som omedelbart omger ett nedstängt apotek, jämfört med kvarteren kring apotek som skulle förbli öppna. Våra resultat visade att apoteken inte var de brottsmagneterna som de ofta beskrivs som, utan i stället minskade brott i sin omedelbara närhet. Och när vi delar upp effekten av olika typer av brottslighet, fann vi att ökningen av brottsligheten efter nedstängningen av apotek ökar för de typer av brott som mest troligast avskräckts av åskådare: egendomskriminalitet och stöld från fordon”.

Författarna undersökte också effekterna av att tillfälligt stänga restauranger i Los Angeles för överträdelser vid livsmedelskontroller. De fann i huvudsak samma brottsmönster som vid nedstängda apotek. När det gäller restauranger försvann ökningen av brottslighet så snart restaurangen öppnades igen.

”En viktig faktor som är vanlig för handeln, antingen medicinska marijuana-apotek eller restauranger, är att de genererar gångtrafik. Och med gångtrafik kommer informell övervakning”.

Dessa dagar när man letar efter lägenheter kan man kolla in ”walk score” för att bestämma hur nära du är till affärer, restauranger, kaféer, livsmedelsbutiker etc. Med andra ord, gångtrafik, tenderar att skapa ett säkert, välkomnande och roligt grannskap.

Och vad kan vara roligare än ett vänligt cannabisapotek runt hörnet?

Taggar Apotek Brottslighet Harvard Kalifornien Los Angeles Studie

Källa hightimes.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda