Medicinsk cannabis får stor stöd i Litauen – ny lag ska debatteras

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Det litauiska parlamentet röstade nästan enhälligt på att överväga en förändring i landets narkotikapolitik.

Förslaget lades fram av Mykolas Majauskas den 9 november och i dagens omröstning bestämde att lagförslaget skulle debatteras i parlamentet den 12 december.

Alla parlamentsledamöter, utom en som lade ner sin röst, röstade för att debattera om frågan. Ingen röstade emot. Efter dagens resultat sade Majauskas att förslaget är ”första gången ett beslut om ett sådant känsligt problem har brett offentligt och politiskt stöd”.

I Litauen är cannabis klassad som en klass 1-drog, vilket förbjuder marijuana för medicinsk användning på grund av de ”skadliga konsekvenserna för människors hälsa”, som det står i lagen. Andra klass 1-ämnen inkluderar heroin, MDMA, kokain, psilocybin och opium.

Om lagförslaget godkänns efter debatten i december skulle den tillåta medicinsk användning av alla klass 1-droger, så länge ämnena genomgår strikta säkerhetsprov och har vetenskapliga bevisade medicinska effekter.

Agnė Širinskienė, ordförande i Litauens hälsokommitté, visade sitt stöd för initiativet efter omröstningen och uppgav att regeringen skulle kunna ”se till att litauiska patienter får säkra, effektiva och vetenskapligt evidensbaserade läkemedel”.

Om ändringen lyckas efter parlamentets debatt i december, kommer lagförslaget att kräva ett slutgiltigt godkännande från litauiska hälsovårdsministern Aurėlijus Veryga. I april berättade Veryga att han vill avkriminalisera innehav och användning av cannabis.

Veryga påstod då att: ”Om det i framtiden beslutades att legalisera [cannabis] för medicinska ändamål, bör en mycket tydlig och strikt mekanism införas för att förhindra missbruk”.

För närvarande kan cannabisodling i Litauen, av vilken anledning som helst, leda till fängelse i upp till fem år.

Förhoppningsvis får lagen ett slutgiltigt godkännande från parlamentsledamöterna och hälsoministern i december. Förändringen skulle genomföras senast 2019. Majauskas är övertygad om att datumet kan flyttas på grund av det starka stödet i parlamentet.

Taggar Drogpolicy Medicinsk marijuana

Källa marijuana.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar