Nytt lagförslag om att legalisera medicinsk marijuana i Filippinerna

Publicerad:
Filippinerna

Filippinska senaten ska diskutera om att legalisera medicinsk marijuana och andra droger med medicinskt värde.

President Rodrigo Duterte är känd över hela världen för sin nolltolerans mot droger. Han är ansvarig för ett av de blodigaste drogkriget i modern historia, komplett med full behörighet för polisen och vanliga medborgare att genomföra utomrättsliga avrättningar. Detta är i ett försök att ”rena” hans land från narkotikahandlare och brukare.

Oavsett denna medeltida inställning har Duterte överraskande gett sitt stöd till förmån för medicinsk marijuana.

Nu väntar ett lagförslag på godkännande i Filippinska senaten som skulle legalisera medicinsk marijuana och andra droger med medicinskt värde, om de ordinerats korrekt. Om lagen antas, skulle Filippinerna kunna få hjälp av hälso- och sjukvården, i motsats till sin nuvarande politik, vilket är att skjuta först och ställa frågor senare.

Lagförslaget som infördes av senator Risa Hontiveros skulle legalisera ”leverans, innehav, överlåtelse, transport eller användning av cannabis och andra farliga droger avsedda för medicinskt bruk eller för att behandla eller lindra en patients sjukdom eller symptom i samband med hans eller hennes försvagande sjukdom”.

Förslaget innebär att patienter, vårdgivare, läkare eller medicinska forskare som arbetar med produkter avsedda för medicinska ändamål, kommer att slippa straffrättsligt ansvar.

Det har inte rapporterats något svar från president Duterte om detta förslag, men införandet av ”andra farliga droger” som presenterades i propositionen står i skarp kontrast till Dutertes politik hittills.

Senator Hontiveros sade i ett uttalande att ”det finns ett behov av en ny och hållbar strategi som är human, rehabiliterande och mindre hård för missbrukare. Vi kan inte döda oss ur detta problem”.

Nu när världen antar en mer empatisk och hållbar strategi för det misslyckade kriget mot droger, är förhoppningen att länder som Filippinerna också kommer att se värdet av en mer human narkotikapolitik.

Taggar Mänskliga rättigheter Medicinsk marijuana Rodrigo Duterte

Källa marijuana.com

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda