Man i Singapore avrättad för marijuana

Publicerad:
Hängning

Chijioke Stephen Obioha, en nigeriansk medborgare i Singapore, avrättades för innehav av marijuana den 18 november, i strid med internationella protester.

Amnesty International utfärdade ett brådskande uttalande som uppmanar Singapore att stoppa avrättningen. ”Dödsstraff är aldrig lösningen”, säger Rafendi Djamin, Amnestys chef för Sydostasien. ”Det kommer inte att göra så att Singapore blir av med droger. Genom att avrätta folk för narkotikarelaterade brott, bryter Singapore mot internationell rätt”.

Obioha greps med 2,6 kilo cannabis i april 2007 – som överstiger 500 gram, mängden som automatiskt utlöser presumtion om trafficking enligt Singapores lag. Vid denna punkt, flyttas bevisbördan från åklagaren till svaranden. Amnesty säger att detta kränker rätten till en rättvis rättegång. Dom säger också att narkotikabrott inte uppfyller kriterierna för ”mest allvarliga brott”, och användningen av dödsstraff skall begränsas enligt internationell rätt.

Rättighetsgrupper avvisar också Singapores obligatoriska dödsstraff som bryter mot internationella normer. Men Obioha skickades ändå till galgen.

Singapores anti-dödsstraff kampanj utfärdade ett ångestladdat uttalande: ”Snart kommer det att bli bortglömt tillsammans med Chijioke namn, men för många av oss som kämpar för att utrota denna barbariska praxis – avrättning genom hängning, och för dem av oss som utmanar det obligatoriska dödsstraffet för narkotikahandel i Singapore, vårt arbete kommer att gå vidare. Och de måste det”.

Källa hightimes.com

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar