Belize avkriminaliserar marijuana-innehav under 10 gram

Publicerad:
Blunt

En lagändring som undertecknades av generalguvernören i den centralamerikanska staten Belize tillåter innehav av upp till 10 gram marijuana utan att det ska klassas som en brottslig handling.

Lagstiftningen presenterades ursprungligen i augusti av den beliziska regeringen och möjliggör mindre böter i stället för åtal och kriminalregister.

Ursprungligen innebar lagen, Belize Misuse of Drugs Act, att det ska vara en brottslig handling att inneha marijuana, men den nya ändringen tillåter inga påföljder för mindre än 10 gram.

Ändringen godkändes efter lång debatt de senaste månaderna, där en senator, Osmany Salas, berättat att länder som har avkriminaliserat marijuana brukar ge missbrukande ungdomar vård istället för att stämpla dem som kriminella.

Relaterade artiklar:

Federala regeringen i Belize vill avkriminalisera små mängder cannabis
Liberala ungdomsförbundet vill avkriminalisera alla droger

Salas tillade att Belize för närvarande inte har tillräckliga rehab-anläggningar för att stödja en avkriminalisering. Men det fanns andra senatorer som kände att avkriminaliseringen av marijuana inte kunde komma snart nog.

”Jag tycker att det skulle vara naivt av oss på den här sidan byggnaden att säga att cannabisrökning inte är utbrett i vårt samhälle”, sade oppositionsledaren John Briceno den 20 oktober när kammaren officiellt godkände förslaget.

”Förmodligen har de flesta av oss i rummet, någon gång, rökt lite. Vi tror starkt att tiden har kommit [för en avkriminalisering]”.

Förutom små cannabisreformer i Costa Rica har Centralamerika varit långsam att anta en ny inställning till plantan. Denna inställning till avkriminalisering eller till och med legalisering fortsätter trots betydande förändringar av cannabispolitiken i Karibien och Sydamerika.

Avkriminalisera Cannabisrökning

Källa:

Cannabis-cigaretter finns snart på Coop i Schweiz

Personer i Schweiz behöver inte oroa sig för att rulla sina egna jointar längre, eftersom en liten lokal tobakstillverkare nu erbjuder cigaretter som de hävdar innehåller precis rätt mängd...

Är Apple på väg att utveckla en Vape-penna?

Är Apple på väg in i cannabisindustrin, det kan man fråga sig om man råkat komma över deras ansökan till amerikanska patentverket för en "sublimator/vaporizer"? Apple hänvisar till sitt...