Professor erbjuder ”Stoned Driving App” till polisen i Massachusetts

Publicerad:
Surfplatta
Close up of young woman using digital tablet.

Nu när Massachusetts väljare har legaliserat privat bruk av marijuana, finns det fortfarande inget enkelt sätt för polisen att testa om någon är alltför bäng för att köra bil.

”Man måste åtala en person baserat på polismannens iakttagelser och vad som hittades under bilens stopp”, berättade William G. Brooks, ordförande i Massachusetts Chiefs of Police Association, för Boston Globe. ”Det gör det mycket svårt”.

Av den anledningen kan University of Massachusetts psykologi professor Michael Milburn erbjuda polisen en app som han finansierade och skapade för att testa marijuana påverkan.

Milburn kallar sin app DRUID, en akronym för ”att köra under påverkan av droger”. Det är en surfplatts-baserad app där användare uppmanas att utföra en rad uppgifter under fem minuter.

Appen innefattar att be användarna att peka på skärmen på vissa ställen när de ser olika former; att stoppa en klocka när 60 sekunder har gått; att följa en rörlig cirkel på skärmen med ett finger som slumpmässigt ändrar riktningar; och att stå på ett ben under 30 sekunder med en surfplatta i ena handen.

”Före nu, hade folk inget sätt att verkligen veta om deras körförmåga försämrats eller inte”, sade Milburn. ”En av mina förhoppningar med detta är att skapa en ansvarsfull gemenskap bland drogbrukare”.

Milburn körde test när hans försökspersoner använde DRUID upprepade gånger medans de rökte cannabis; han spårade punkten för när körförmågan började bli nedsatt, och sedan när körförmågan blev bra igen efter det att cannabis metaboliserats i deras system.

Hur lång tid tar det för att det ska hända?

För att mäta THC i kroppen, mäter drogtestare karboxi-THC, en uppdelning av metabolit från marijuana. Denna process påverkas av ett antal faktorer, enligt Paul Armentano, biträdande chef för NORML.

”Kroppens utsöndring av karboxi-THC påverkas av individens ämnesomsättning, andelen kroppsfett, och sannolikt också av stress och kost”, förklarar Armentano.

Så med andra ord, alla processer cannabis på olika sätt.

Experter är överens om att det inte bara är bristen på en aparat för att testa körförmågan för marijuana, det finns heller inte någon accepterad standard. När det gäller sprit, bestämmer 0,05 promille alkohol i blodet om en persons körförmåga är juridiskt nedsatt.

Detta dilemma beror delvis på det faktum att, till skillnad från alkohol, är cannabis fettlösligt och kan detekteras i en brukares kropp i veckor efter användning.

Milburn säger att människor som vet att de inte ska köra efter rökat marijuana kommer sätta sig bakom ratten för tidigt eftersom de inte känner att körförmågan är nedsatt.

Sökandet efter att räkna ut vem som är alltför bäng kör vidare.

Taggar Alkohol Massachusetts THC

Källa hightimes.com

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda