Kan cannabis användas för att behandla mensvärk?

Publicerad:
Tamponger

Det har kommit rapporter om att cannabis kommer att godkännas av New Yorks lagstiftare för att behandla mensvärk.

Enligt rapporter från denna vecka, är marijuana på väg att bli godkänd som behandlingsmetod för mensvärk av lagstiftare i New York. Cannabis är redan tillåtet för medicinsk användning i 29 amerikanska stater, för olika tillstånd såsom cancer, hiv eller aids, svår illamående, anfall och persistenta muskelspasmer (till exempel hos personer som har multipel skleros). Kan menssmärtor verkligen läggas till i den listan, och finns det några bevis för att det fungerar?

Det framgår tydligt i proposition nummer A582: ”Medicinsk marijuana kan lindra många av de smärtsamma effekterna av dysmenorré”. I propositionen står det också att ”Det kommer inte bara att förbättra kvinnors välbefinnande och produktivitet under menstruationen, men kommer också att avancera staten New York i en av landets snabbast växande branscher”. Så cannabis hjälper både kvinnor och industrin. Det är en vinn vinn situation.

Förutom att Dr Penny Whiting, den ledande författaren till en stor studie i Jama om medicinsk cannabis, bekräftar misstanken att det inte finns några undersökningar som visar att cannabis lindrar mensbesvär – påpekar hon att på grund av bristen på forskning finns det heller inget som visar att cannabis inte hjälper.

Hennes granskning fann bevis på att cannabinoider lindrar kronisk smärta och spasticitet (kraftiga kramper som multipel skleros) och ”lågkvalitativa bevis” att örten lindrar illamående och kräkningar från kemoterapi och sömnstörningar. En annan granskning som publicerades av National Academy of Sciences, Engineering and Medicine presenterade liknande resultat.

Menskramper orsakas av prostaglandiner som utlöser muskelkramper i livmodern. Dessa kramper reducerar blodtillförseln till livmodern och orsakar smärtsamma spasmer. Det finns inte många hjälpmedel i sjukvården för att lindra dysmenorré. Det finns orala preventivmedel som stoppar ägglossningen och därför prostaglandinproduktion, icke-steroida antiinflammatoriska medel (som hämmar tillverkningen av prostaglandiner) eller paracetamol.

Under tiden kan kvinnor i Colorado och Kalifornien använda ”marijuana-tamponger” gjorda av Foria – som kan lukta kakdeg. Tampongerna kombinerar två aktiva ingredienser från cannabis – tetrahydrocannabinol (THC) och cannabidiol (CBD). Cellerna som kantar vaginalen absorberar cannabinoiderna och kan blockera nerverna från att skicka smärtsignaler till hjärnan. Lokal absorption är också avsedd att minska psykoaktiva effekter från läkemedlet.

Det finns bevis i form av rapporter från kvinnor att dessa cannabis-tamponger fungerar inom 20 minuter. De är dock inte lagliga i Sverige. Och som med alla droger kan cannabinoider ha biverkningar.

Taggar Cannabis tamponger CBD Dysmenorré Multipel skleros New York THC

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda