Danska bönder vill gärna odla cannabis

Publicerad:
Cannabis bud

Den danska lantmannaorganisation Landbrug & Fødevarer vill utreda lokal dansk cannabisodling efter att Danmark godkänt ett försök med medicinisk cannabis.

– Vi vill gärna odla cannabis under kontrollerade former och leverera plantorna till mediciniskt bruk, säger organisationens vice ordförande Lars Hvidtfeldt till tidningen Politiken.

– Det går riktigt starkt ute i världen just nu, säger lantmannaorganisation Landbrug & Fødevarers vice ordförande Lars Hvidtfeldt till Politiken.

Landbrug & Fødevarer vill att regeringen tillsätter en cannabiskommission för att utreda frågan om dansk odling, skriver tidningen.

– Det kommer att ge både arbetstillfällen och inkomster, så varför inte utnyttja den möjligheten?

Ett politiskt beslut togs nyligen om att från 1 januari 2018 börja ett fyraårigt försök med cannabis för 1500 kroniska smärtpatienter och personer med multiple skleros, ryggmärgsskador och personer med biverkningar av cancerbehandling.

Nederländerna är det enda landet i EU som har en statlig cannabisproduktion, och på grund av en hög efterfrågan från andra länder kommer Danmark endast kunna förse en tiondel av försökspersonerna med holländsk cannabis.

Ledningen för lantmannarörelsen ser ökat intresse för cannabisplantan som ett tillfälle som bör utnyttjas och kan ge både arbetstillfällen och intäkter till danska bönder. De vill att en politisk kommission tillsätts för att utreda lokal odling i landet.

Lars Hvidtfeldt säger att cannabisplantan också kan användas som isoleringsmaterial inom byggindustrin, i bilindustrin, som tillsats i kosmetika och som kosttillskott.

Regeringspartiet Venstre ställer sig positivt till förslaget, men vill avvakta resultaten från försöksperioden.

– Jag tycker helt klart att danskt lantbruk ska medverka till att leverera cannabis, säger folketingsledamoten Britt Bager till nyhtesbyrån Ritzau.

Även stödpartierna Dansk Folkeparti och Liberal Alliance är för tanken på dansk odling av medicinsk cannabis.

Marknaden för cannabis växer i takt med att den tillåts i fler länder. Vid sidan av USA-valet förra veckan röstade Kalifornien och tre ytterligare delstater för att tillåta nöjesbruk av drogen och tre andra delstater godkände medicinsk användning, vilket nu cirka hälften av delstaterna tillåter.

I Florida, North Dakota och Arkansas röstade väljarna för att tillåta cannabis för medicinskt bruk, och i Montana vann förslaget om att lätta på reglerna för medicinsk cannabis.

Taggar Cancer Cannabisodling Multipel skleros

Källa metro.se

Annons

THCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda