Nu blir det lättare att skriva ut medicinsk cannabis i Storbritannien

Publicerad:
Stethoskop
Stethoskop vid sidan av laptop

En ny onlineplattform har utformats för att övervinna några av de problem som förhindrar bredare tillgång till medicinsk cannabis i Storbritannien, genom att göra det möjligt för läkare att skriva ut oberoende av specialkliniker.

Script Assist, som har utvecklats av teamet på cannabishälsoföretaget Sana Healthcare, ska lösa några av de problem läkare, privatpraktiker och patienter står inför när det gäller att förskriva cannabis i Storbritannien.

Plattformen, som redan används av läkare i Storbritannien, syftar till att förse läkare med allt de behöver för att skriva ut medicinsk cannabis oberoende av specialiserade cannabiskliniker.

Mer än 40 000 specialistläkare har tillstånd att förskriva cannabis i hela Storbritannien, men endast cirka 100 (0,25 %) gör det aktivt.

En rapport som nyligen publicerades av Volteface avslöjade en tveksamhet bland läkare att förskriva genom en cannabisspecifik klinik, men många indikerade att de skulle vara mer bekväma att skriva ut från sina befintliga kliniker.

Teamet på Sana har utvecklat tekniken bakom kulisserna och tillkännagav den här veckan att företaget skulle byta namn till Script Assist för att fokusera på att öka medvetenheten om den nya mjukvaran och öka säker och etisk förskrivning online i Storbritannien.

Plattformen och dess tillhörande app hjälper läkare och patienter genom förskrivningsprocessen.

Onlineportalen ger brittiska specialister tillgång till allt de behöver för att förskriva, och tillhandahåller en steg-för-steg-guide, i enlighet med de senaste GMC-, NICE- och NHS-föreskrifterna.

Det gör det möjligt för läkare att få kontakt med nya eller befintliga patienter och tillhandahåller ett databaserat formulär för att välja rätt cannabisbaserade produkter.

Mediciner kommer att distribueras säkert till patienter och nya receptbelagda fall kan granskas av ett vetenskapligt team för att säkerställa att de är säkra, etiska och lämpliga.

Script Assist är också en viktig resurs för patienter, som kan ladda ner appen för att lära sig mer om medicinsk cannabis och hitta en lämplig läkare genom sitt partnerskap med Cannabis Directory. Patienter kan också använda appen för att logga sina symtom, så att deras läkare kan följa deras medicinska framsteg i realtid.

Script Assist är hjärnbarnet till MedTech-entreprenören och tidigare BBC Junior Apprentice-vinnaren Arjun Rajyagor, och Dr Ilan Lieberman, en specialist på smärthantering. Rajyagor blev inspirerad att utveckla en teknisk lösning för problemen med recept för medicinsk cannabis efter sin egen mammas kamp med kronisk smärta.

”Idag är kulmen på år av hårt arbete och jag är stolt över att omprofilera Sana Healthcare som Script Assist, vår flaggskeppsplattform som jag är säker på kommer att ha en enorm inverkan på förskrivningen av cannabis i Storbritannien”, sade han.

”Det är inte svårt att se att läkare står inför hinder för att förskriva medicinsk cannabis. Av de tiotusentals som är berättigade att förskriva är det bara cirka 0,25% som faktiskt gjort det under de nästan fem åren sedan medicinsk cannabis legaliserades. Så vi frågade dem, varför? Vi lyssnade på deras oro kring förtroende och bristande förståelse och kom fram till en lösning”.

Med Script Assist har vi effektiviserat förskrivningsprocessen för medicinsk cannabis, så att läkare kan känna sig säkra på det praktiska med att förskriva och istället fokusera på sina patienter.

Som specialist på smärthantering stod Dr Ilan Lieberman inför liknande utmaningar, men från en annan vinkel.

Efter att ha blivit medveten om den befintliga forskningen om medicinsk cannabis och dess fördelar mot smärta, visste Dr Lieberman att han hade patienter som skulle kunna dra nytta av det, men kunde inte hitta ett sätt att skriva ut det till dem från sin befintliga privata praktik.

Dr Lieberman kommenterade: ”När jag arbetar med smärthantering, letar jag alltid efter den bästa och säkraste behandlingen som är möjlig för mina patienter. Jag vet att många andra läkare har hamnat i min situation – jag ville skriva ut medicinsk cannabis, men jag ville inte använda en cannabisklinik”.

”Jag ville ha ett enkelt sätt att övervaka mina patienters symtom när de använde dessa mediciner och stöd för att se till att jag följde alla regler och riktlinjer. Det här är vad Arjun och jag har skapat, en effektiv och lättanvänd lösning på dessa förskrivningsbarriärer.”

Senast ändrad:

Taggar Medicinsk marijuana Sana Healthcare Script Assist

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda