MP-ledamot vill legalisera cannabis – bjuder in till seminarium i riksdagen

Publicerad:
Sveriges rikstad
Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 [email protected] [email protected]

Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder vill se över den svenska narkotikapolitiken. Även Maria Abrahamsson (M) vill se en omprövning av svensk narkotikapolitik.

”Det är dags att ompröva den restriktiva svenska narkotikapolitiken”, säger Anders Schröder till Sveriges Radio Ekot.

Nu bjuder han in till ett seminarium i riksdagen för en öppen diskussion under rubriken ”Bortom repressiva åtgärder – alternativ för att motverka skadorna av narkotika”, där en av frågorna som ska debatteras är en legalisering av cannabis, som skulle göra det tillåtet att både köpa och sälja drogen.

”Jag säger inte på något sätt att det är riskfritt med en legalisering, men jag säger att det redan i dag är stora skador av en den politik vi bedriver i nuläget”, säger Anders Schröder till Sveriges Radio.

Ett av argumenten är att det kan minska våldsbrottsligheten, menar Schröder.

Kopplingen mellan grov, organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter i dag, och narkotikahandeln, är ju solklar, och det säger också polisen. Det är det som driver den våldsspiral vi ser nu. Om vi skulle kunna få bort lite av den våldsspiralen genom att ha en laglig försäljning som konkurrerar ut den olagliga, så är ganska mycket vunnet.

Även inom Centerpartiet och Liberalerna finns riksdagsledamöter som anser att den restriktiva narkotikapolitiken nu nått vägs ände.

Centerpartiets ungdomsförbund är för en legalisering. Partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson har sagt att hon vill att cannabis ska kunna säljas på apotek.

I oktober beslutade en majoritet på Moderata ungdomsförbundets arbetsstämma att lämna den restriktiva hållningen och driva en avkriminalisering av bruk och innehav av mindre mängder cannabis.

På nästa veckas landsmöte för Liberalerna föreslår ungdomsförbundet Luf:s ordförande Joar Forssell att partiet bryter med den hårda förbudslinje som initierades under den tidigare partiledaren Bengt Westerberg som var socialminister i början på 90-talet.

”Det är dags att gå mot en legalisering. Om man skulle ompröva vår narkotikapolitik skulle man kunna ta bort en stor inkomstkälla för kriminella gäng”, säger Joar Forssell.

”Det är en otrolig skillnad jämfört med för fem år sedan. Då var det inte alls lika accepterat att diskutera frågan”, säger Willy Johnson från organisationen Avkriminalisera cannabis.

”Droger är i dagbilligare än för 30 år sedan, tillgängligheten är högre. Konsumtionen har inte minskat och våldet bland kriminella gäng har ökat. Då måste man fråga sig om det finns ett annat sätt att minska skadorna”, säger riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) som tagit initiativ till seminariet.

Han öppnar dörren för en legalisering liknande den i Kanada där cannabis ska komma att säljas med ett system liknande det som finns för alkohol i Sverige med Systembolaget. Men resonemanget får underkänt av Miljöpartiets partiledning.

Medicinsk cannabis är tillåtet i Sverige sedan nyåret. Men för att få använda preparatet krävs en speciell licens, författad av en läkare, som ännu bara en handfull människor med erkända nervskador kommit i åtnjutande av.

Vad vi får ut av seminariet återstår att se, men det är skönt att höra att vi även nu i Sverige vågar börja prata om cannabis.

Taggar Anders Schröder Legalisera cannabis Miljöpartiet

Källa dn.se

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda