Shakerligan åtalas för cannabisförsäljning i Malmö

Publicerad:
Shakers

Polisen kallar dem shakerligan – fyra män åtalas för omfattande cannabisförsäljning i Malmö med omnejd.

I våras såg några spanare från Malmöpolisen två män på väg in ett källarförråd i en hyresfastighet i Malmö. Det var början till slutet för en liga i Malmö som kom att kallas för Shakerligan av poliserna som gjort utredningen.

– De transporterade cannabis i påsar som alltid förvarades i shakers, säger Per-Eskil Hallberg.

Beställarna ringde eller skickade sms till en 29-årig man. Sedan fick de cannabis hemlevererad i shakers, den typen av burkar som används för att blanda ihop näringsdrycker och som många tar med till gymmet.

Utredningen har tagit tid. Först efter en månads spaning och fem månaders utredning blev förundersökningen klar.

– Det här har drivits som ett företag och omsatt miljontals kronor, säger utredaren Per-Eskil Hallberg.

De misstänkta köparna finns inom alla yrkeskategorier. Det är personer som bor i hyreshus, bostadsrätter och villor. Unga som äldre. Familjefäder och ensamstående. En av dem är en känd, som före detta programledare på SVT. En annan en aktiv proffsboxare.

Alla kunder fick leveranser som sköttes med utomordentlig effektivitet.

– Jag har faktiskt aldrig sett något liknande. Det här har drivits som ett företag. De körde som skållade illrar, säger Per-Eskil Hallberg.

Den 29-årige Malmöbo som misstänks vara hjärnan och ledaren skötte beställningscentralen, en telefon dit kunderna ringde eller skickade sms. På dagarna hade han ett vanligt jobb som han enligt arbetsgivaren skötte exemplariskt. 29-åringen påstås av åklagaren ha styrt sina två bud.

– Buden levererade cannabis i redlinepåsar. Varje påse kostade 500 kronor. För leveranser utanför Malmö krävdes att beställarna ville ha två påsar, säger Per-Eskil Hallberg.

När telefonavlyssningen kom i gång häpnade utredarna över omfattningen.

– På en enda minut kunde det komma tre samtal med beställningar, säger Per-Eskil Hallberg.

Försiktigt räknat kan Shakerligan teoretiskt sett ha sålt för runt 70 000 kronor om dagen.

Polisen har kännedom om 254 cannabiskunder, men bara 26 av dem omfattas av åtalet.

– Han förnekar grovt narkotikabrott men jag vill inte ge någon annan kommentar innan jag läst stämningsansökan, säger advokat Mikael Nilsson som är 29-åringens ombud.

Två män misstänks ha skött leveranserna åt 29-åringen tillsammans med en tredje man som hoppade av innan polisen slog till.

En fjärde man misstänks ha låtit ligan använda hans källarförråd för förvaring.

Om cannabis hade vart lagligt så hade dom nog drivit ett väldigt framgångsrikt företag, och bidragit med massa skattepengar.

Taggar Cannabisförsäljning Malmö Shakerligan

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda