Trump kan utse legaliserings-aktivist för att leda FDA

Publicerad:
FDA
UNITED STATES - NOVEMBER 9 - The outside of the Food and Drug Administration headquarters is seen in White Oak, Md., on Monday, November 9, 2015. The FDA is a federal agency of the United States Department of Health and Human Services and has been in commission since 1906. (Photo By Al Drago/CQ Roll Call)

Legaliserings förespråkare får äntligen några potentiellt goda nyheter från tillträdande president Donald Trumps team den här veckan, efter att en rad legaliserings motståndare namngetts till nyckelpositioner.

Bloomberg News rapporterade på onsdagen att Jim O’Neill, en legaliserings förespråkare, nu övervägs för att leda US Food and Drug Administration (FDA) under Trumps administration.

Om O’Neill formellt utses och sedan godkänns av den amerikanska senaten som chef för livsmedel och läkemedel, kan det båda mycket gott för framtida insatser för att reformera federala marijuanalagar.

FDA ansvarar för att genomföra vetenskapliga analyser av skador och medicinska fördelar med cannabis, som domstolar förlitar sig på. Senast i augusti nekade US Drug Enforcement Administration (DEA) ett förslag om att omklassa cannabis, FDA drog slutsatsen att marijuana har en ”hög potential för missbruk” och att medicinsk cannabis inte bör användas i behandlingar.

Men i själva verket finns en hel del vetenskaplig forskning som visar att marijuana är medicinskt fördelaktigt och relativt säkert. Under O’Neills ledning, skulle FDA förmodligen allvarligt överväga en rekommendation om en framtida omklassning.

O’Neill är en nära medarbetare till Peter Thiel, en medlem i Trumps övergångsteam, och har varit aktiv i rörelsen för att reformera marijuanalagar. Han var också en av grundarna av styrelsen för Coalition for Cannabis Policy Reform, en Kalifornien-baserad organisation för legalisering.

På valkampanjen upprepade Trump flera gånger att man måste respektera statlig marijuana politik. Men han har redan namngett flera legaliserings motståndare, till hans kabinett.

Till exempel valde han senatorn Jeff Sessions i Alabama, som nyligen sa att ”goda människor inte röker marijuana”, till att vara justitieminister. Han valde kongressledamoten Tom Price från Georgia, som regelbundet har röstat emot medicinsk cannabis, till att leda Department of Health and Human Services. Och denna vecka signalerade Trump att general John Kelly, en annan legaliserings kritiker, ska leda Department of Homeland Security. Han har också pratat med Scott Pruitt, Oklahomas justitieminister som signerat en federal stämningsansökan mot Colorados marijuana lag, om att leda Environmental Protection Agency.

Med O’Neill i spetsen på FDA, skulle man dock ha en viktig allierad i position för att hjälpa till att forma Trump administrationens ståndpunkt i cannabispolitiken.

O’Neill som inte är en läkare, har tidigare tjänstgjort hos Department of Health and Human Services under George W. Bush-administrationen. Enligt Bloomberg är han en förespråkare för ett koncept som kallas ”progressiv godkännande” för droger, där substanser skulle kunna bli tillgängliga på marknaden så snart de anses vara säkra att använda, även om det inte finns några tydliga uppgifter som visar att de är effektiva vid behandling av något speciellt tillstånd.

”Vi bör reformera FDA så att droger godkänns efter deras sponsorer har visat att det är säkert – och låta folk börja använda dem på egen risk”, sade han i ett tal år 2014. ”Låt oss bevisa effekten efter de har legaliseras”.

Förespråkare för medicinsk cannabis är hoppfulla om att O’Neill skulle använda hans frihets filosofi till att tillåta naturliga växtbaserade läkemedel, vid sidan av syntetiska läkemedel. Mike Liszewski från Americans for Safe Access berättade för Marijuana.com att FDA:s nuvarande process för att godkänna växter är ”ogenomförbart” och att som ett resultat har mycket få godkänns.

”O’Neills utnämning skulle kunna leda till en översyn av reglerna för botanisk medicin, vilket skulle kunna skapa en mycket vänligare miljö för forskning och godkännande av cannabis men också andra växter”, sade han.

Liszewski sa att det skulle förbli en viktig fråga huruvida befintliga lagliga cannabisföretag skulle skyddas från trakasserier av justitiedepartementet.

”Det är viktigt att alla positiva reformer som görs av FDA under Trumps administration inte motiverar staternas medicinska cannabisprogram i andra delar av den federala regeringen”, sade han.

Än så länge har O’Neills namn endast stått i pressen, och Trump har inte officiellt signalerat att han vill placera honom i FDA:s ledning. Om han formellt blir nominerad i början av nästa år, skulle han behöva bli utfrågad av Senate Committee on Health, Education, Labor and Pensions innan en omröstning kan börja.

Taggar DEA Donald Trump FDA Legalisera cannabis

Källa marijuana.com

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda