IBM bygger blockkedja för cannabis

Publicerad:
Blockkedja

När Kanada legaliserar marijuana vill teknikjätten ha ett finger med i spelet.

Nästa år kommer Kanada att legalisera marijuana, och IBM:s nya superdator Weedson har tänkt ut den perfekta lösningen för att skilja handeln på laglig momsbelagd cannabis från olaglig cannabis.

IBM uppmanar regeringen att använda blockkedja för att spåra cannabisen i hela försörjningskedjan när cannabis för personligt bruk blir lagligt nästa år.

Den amerikanska teknikerjätten sade att en blockkedja skulle kunna hjälpa regeringen att begränsa eller eliminera svarta marknaden genom att spåra var och hur cannabis odlas, säljs och prissätts, från frö till försäljning.

”Blockkedjan är en idealisk mekanism där B.C. kan ta fram cannabishistoria genom hela försörjningskedjan, vilket i slutändan garanterar konsumentsäkerheten medan det leder till mer kontroller”, säger IBM i dokumentet som publiceras på länsstyrelsens webbplats.

Regeringen i British Columbia begärde förslag från olika intressenter, eftersom dem förbereder sig för att lägga fram sin plan för hur laglig cannabis ska hanteras i provinsen. Ontario var den första provinsen att meddela sin detaljerade marijuanaplan i oktober, som inkluderar försäljning av örten i upp till 150 butiker drivna av Liquor Control Board of Ontario.

Under tiden har IBM investerat kraftigt i blockkedjan, en teknik som skapar en gemensam digital plattform där poster eller transaktioner kan spåras och delas i realtid och på ett säkert och öppet sätt.

Tekniken driver också kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum. För bitcoin handlar det om att kunna se alla transaktioner som gjorts med valutan sedan den grundades.

Amerikanska företaget berättade i sina tre sidor inlämnade till regeringen i British Columbia att en blockkedja kan användas för att spåra utbud och efterfrågan. Det kommer också att bli lättare att kontrollera kvalitet och spåra källan till produkter av dålig kvalitet i ett sådant system, tillade IBM.

Varje transaktion loggas i blockkedjan, och myndigheterna får därför full översyn av handeln, är det tänkt.

”Denna typ av insyn skulle ge en ny nivå av transparens och kontroll till de regionala tillsynsmyndigheterna och visa de många försiktiga intressenterna hur hanteringen av cannabisförsörjningen rullas ut i British Columbia”, säger IBM.

IBM är dock inte först ut med blockkedjeteknik för marijuana, enligt Motherboard finns det flera amerikanska startups som jobbar på liknande tjänster. De har också sällskap av Microsoft som förra året meddelade att de skulle bygga en molnplattform för cannabishandel.

Senast ändrad:

Taggar IBM Legalisera cannabis Marijuanaförsäljning Microsoft Ontario

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda