Federala möten bakom stängda dörrar med Colorados tjänstemän

Publicerad:
Stängda dörrar

Federala justitiedepartement och tjänstemän som ansvarar för narkotikapolitik träffades under onsdagen bakom stängda dörrar, tillsammans med Colorado Springs borgmästare John Suthers, lokal polis och andra samhällsledare, med fokus på Colorados spirande lagliga marijuanaindustri.

Besöket syftade till att ”ta reda på hur brottsbekämpare och andra myndigheter ser på marijuana-regleringen i Colorado”, sa Suthers. Och det är den andra dagen av sådana möten – vilket skapar oro bland marijuanaförespråkare för en federal inblandning från justitieministern Jeff Sessions, en dedikerad motståndare till marijuana.

På måndagen träffades justitieministeriet, Vita husets kontor för narkotikakontroll och politiska tjänstemän med guvernören John Hickenloopers personal, statliga marijuana-reglerare och den amerikanska advokatbyrån, sa Suthers.

En dag senare träffades de i Suthers kontor under en timme, samtidigt som de talade med Colorado Springs-poliser och brottsbekämpande agenter. Suthers diskuterade den ”enorma” svarta marknaden som fortfarande finns över hela Colorado, och mycket av det handlade om ”känsliga utredningar” som inte kan diskuteras offentligt, sa han.

Han tillade att de federala tjänstemännen var intresserade av omfattningen av den svarta marknaden.

Senare talade de federala tjänstemännen med lokala medicinsk- och utbildningsansvariga för att lära sig om hur ”cannabis påverkar vår stad”, sa en av stadens talesman.

Alla i Colorado Springs som har träffat de federala tjänstemännen har antingen uttryckt stark oro för legaliserad marijuana eller opposition.

Doktor Kenneth Finn, har gett presentationer till lokala valda tjänstemän om de medicinska faror han ser i marijuanaanvändning.

Finn bekräftade för Gazette att han träffade de federala tjänstemännen, men ville inte avslöja vad som diskuterades och sade: ”Jag tror att det var lite konfidentiellt”.

Hemlighetsmakeriet med mötena ledde till spekulation och oro hos en lokal marijuanaförespråkare som fruktade större federalt engagemang i lokala drogfall. Och han uttryckte frustration om att mötena sannolikt målade en ensidig bild av statens cannabisindustri, under en tid då marijuana fortfarande är olagligt enligt federal lag.

”Det ger dem skäl att komma efter branschen – det är rädslan”, säger Jason Warf, verkställande direktör för Southern Colorado Cannabis Council.

Hans bekymmer är förankrad i president Donald Trumps utnämning av Sessions för att leda justitieministeriet och hans kommentarer som signalerar eventuella tillslag mot marijuana i stater som har legaliserat örten.

Den tidigare Alabama-senatorn och justitieministern har jämfört cannabis med heroin, och skapat en arbetsgrupp tidigare i år om sambandet mellan marijuana och våldsbrott, rapporterade New York Times. En rapport kommer senare denna månad.

Suthers sade dock att ämnet om ökat samarbete mellan lokala poliser och federala myndigheter aldrig diskuterades.

Besöket kommer efter att attityder mot legaliserad marijuana i Colorado Springs statsråd verkar ha ändrats, där några medlemmar uttryckt öppenhet för att tillåta väljare att besluta om att tillåta rekreationsförsäljning inom stadens gränser.

Ämnet har satt dem i strid med Suthers, som upprepade gånger har sagt att marijuanaförsäljningen inte har någon plats i en stad vars ekonomi är starkt beroende av militära utgifter.

Hickenloopers talesman, Jacque Montgomery, sa i en text att guvernören inte deltog i mötet.

Colorados tjänstemän inkluderade justitieministern Cynthia Coffman, som också hade bjudit in Sessions att besöka Colorado tidigare i år. Coffman sade i ett gemensamt uttalande med Hickenlooper-kontoret, att de var ”nöjda” att den federala regeringen accepterade sina inbjudningar att besöka Colorado.

”Mötet fokuserade på att dela Colorados erfarenhet att skapa och genomföra ett robust och effektivt regelverk och verkställighetssystem, och våra fortsatta insatser för att skydda folkhälsan och allmän säkerhet”, sade tjänstemän i uttalandet. ”Vår konversation med den federala delegationen var produktiv och vi ser fram emot fortsatt samarbete”.

En talesman för guvernören i Washington, som följde Colorado i genomförandet av ett rekreationsprogram för cannabis, sa att inga liknande möten har ägt rum med federala tjänstemän.

Taggar Cannabisindustrin Cannabismarknad Colorado Jeff Sessions Marijuanaförsäljning

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda