Toronto polisen anklagar Cannabis Culture för kopplingar till organiserad brottslighet

Publicerad:
Polisrazzia

Polisen i Toronto anklagar Cannabis Culture marijuana apotek att vara en del av en ”stor franchiseverksamhet”.

De kända marijuanaaktivisterna Marc och Jodie Emery – som äger varumärket Cannabis Culture – beviljades borgen under fredagen efter gripandet på onsdag kväll.

Marc Emery står anklagad inför 15 punkter, inklusive konspiration, cannabishandel och innehav av vinning från brott, medan Jodie Emery står anklagad inför fem liknande punkter.

Officerare beslagtog 250.000 dollar kontanter i flera valutor, 65 kg marijuana och 2,4 kilo gram cannabisextrakt och andra tillbehör efter att ha sökt igenom sju Cannabis Culture butiker och flera bostäder på torsdagen, sade polisen.

”Med tanke på mängden av marijuana, kan butikerna endast ha skaffat cannabisen genom olagliga källor ofta knutna till den organiserade brottsligheten”, säger inspektören Steve Watts.

”Allmänheten ska veta att detta är en ren vinstmotiverad satsning”, säger Watts. ”Vem som helst med ett recept för marijuana kan gå igenom Health Canada, som har ett rikligt utbud”.

Enligt gällande regeln Health Canada, kan kanadensare endast lagligt köpa medicinsk marijuana från auktoriserade och licensierade säljare, medan illegala apotek är föremål för brottsbekämpning. Sedan den 10 mars 2017 finns det totalt 39 godkända tillverkare och/eller försäljare av medicinsk marijuana i Kanada, och 24 ligger i Ontario.

Toronto polisens talesman Mark Pugash sa att sju Cannabis Culture platser – fem i Toronto, en i Hamilton och en annan i Vancouver – genomsöktes på torsdagen tillsammans med två bostäder i Toronto, en i Stoney Creek, Ont, och en i Vancouver..

Paret Emery dök upp i Torontos rättssal under fredag eftermiddag där de beviljades borgen med flera villkor, bland annat ett förbud mot innehav eller att konsumera marijuana och andra droger utan ett recept.

De hindras också från att gå till någon Cannabis Culture butik eller annat apotek, eller att samarbeta med någon Cannabis Culture butik. Cannabis Culture varumärke består av en kedja på 19 marijuana apotek i British Columbia, Ontario och Quebec.

Paret Emery uppmanade federala liberalerna att sluta tillämpa gällande lagar och omedelbart agera på sitt löfte att legalisera marijuana. Marc Emery sade att anledningen till att polisen riktar in sig på dem beror på att paret kämpat för en legalisering in mer än 20 år.

”Regeringen fruktar oss”, berättade Emery för reportrar, bara minuter efter de kommit ut ur Toronto byggnaden sent på fredag. ”Vi varit i fronten för att denna legalisering ska hända”.

”Jag tror att detta är en del av kampen, och vi kommer att hantera det väl”, tillade Emery.

Förutom paret Emery, anklagade polisen tre andra personer på torsdagen. 37-åriga Chris Goodwin och 31-åriga Erin Goodwin, båda från Toronto och 29-åriga Britney Guerra från Stoney Creek riskerar åtal som inkluderar stämpling till brott.

Den federala regeringen är på väg att legalisera marijuana, men premiärminister Justin Trudeau betonade i slutet av förra året att nuvarande lagarna fortfarande existerar.

”Vår historia av att upprätthålla lagen mot olagliga cannabisapotek är väl etablerad” sade Pugash i torsdags. ”Detta är det senaste försök i vår brottsbekämpning, och jag är säker på att det kommer att bli ytterligare åtgärder”.

Toronto polisen citerade också säkerhet som en orsak till räderna på apoteken.

”Förutom försäljning av marijuana, ingick Shatter, som våra officerare köpte. Shatter är destillerad cannabis harts som är betydligt mer potent”, sade Watts.

”Det är också farligt att producera”, sade han och pekade på en explosion vid ett apotek i augusti 2016 som blåste ut fönster och lämnade en man skadad.

Antalet anmälda rån mot apotek i staden är också ett gemensamt säkerhetsproblem, sade han.

Bara i år har det varit sju rapporterade rån – fem med skjutvapen, sade Watts.

”Det finns tre fall där skjutvapen avlossades och vid ett tillfälle blev två personer knivhuggna”, sade han.

Medan liberalerna har en lagstiftning kring cannabis för personligt bruk som väntas tillkännages under våren, har de sagt att det inte finns någon tydlig tidsplan för när kanadensarna kommer att kunna köpa cannabis lagligt.

”Folk måste inse att saker tar tid”, sa den federala hälsoministern Jane Philpott på torsdagen. ”Detta är något som måste göras på rätt sätt. Det är något som vi känner mycket starkt för som en regering. Det är ett fast åtagande av vår regering att legalisera tillgången till cannabis, för att reglera tillgång och för att begränsa den på ett lämpligt sätt”.

Video: Marijuana activists Marc and Jodie Emery charged with drug-related offences

Taggar Apotek Cannabis Culture Cannabisindustrin Jodie Emery Justin Trudeau Marc Emery Polisen Shatter Toronto

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda