Danskar med epilepsi ska få medicinsk cannabis

Publicerad:
Epilepsi

Epilepsisjukhuset Filadelfia i danska Dianalund har börjat behandla patienter med medicinsk cannabis, rapporterar DR Sjælland.

Än så länge är det bara en patient, en 18-årig man, som provar den nya behandlingen. Enligt mannens far är resultaten upplyftande.

Vi gör det eftersom det är väldokumenterat att substansen har en anfallsreducerande effekt, säger sjukhuschefen Helle Hjalgrim till radiokanalen.

Den danska läkemedelsmyndigheten rekommenderar vanligtvis inte utskrivning av cannabis. Men i november sade folketinget ja till ett pilotprojekt som innebär att vissa typer av patienter ska kunna behandlas med cannabismedicin.

Behandlar med cannbisolja

Engelsk-amerikansk forskning visar att cannabis kan dämpa anfall hos barn och ungdomar med svår epilepsi.

Chief Kern Olofsson från Filadelfia deltog när resultaten presenterades vid en stor amerikansk konferens i Houston i USA.

Cannabis ges i form av oljedroppar, som fick hälften av deltagarna i projektet att åtminstone halvera antalet attacker, visar de publicerade resultaten.

– Det ger hopp om nya möjligheter för behandling av barn och ungdomar som drabbats av epilepsi, säger Dr. Kern Olofsson från Filadelfia.

Taggar Epilepsi Medicinsk marijuana Pilotprojekt

Annons

CBD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda