Liberaldemokraterna vill legalisera cannabis för att få in skatteintäkter till sjukvården

Publicerad:
Cannabis buds
Cannabis is packaged and ready for sale in Shango Premium Cannabis, in Portland , Ore., Wednesday, Sept. 30, 2015. Oregon marijuana stores will begin sales to recreational users on Thursday. (AP Photo/Timothy J. Gonzalez)

Liberaldemokraterna vill legalisera försäljning och att odla cannabis om de blir valda, bekräftade partiet innan de publicerat sitt manifest.

Lagförslag för att legalisera cannabis så att örten kan beskattas och säljas, kommer att föras fram om liberaldemokraterna får makten.

Partiet kommer enligt deras manifest förbinda sig att skapa en laglig marknad för produktion och försäljning av cannabis, vilket gör dem till ett av de första politiska partierna att gå till val med lättare droglagar.

Cannabis skulle bara säljas till personer över 18 år och försäljningen skulle regleras strikt enligt de nya förslagen, och kan generera upp till 1 miljard pund per år i skatteintäkter, förutspår partiet. Partiet vill också låta folk odla cannabis hemma och introducera små ”sociala klubbar för cannabis”.

Liberaldemokraterna har länge kampanjat för att legalisera cannabis, tillsammans med den tidigare hälsoministern Norman Lamb som försökte ta fram en proposition förra året för att ta itu med vad han kallade ”ett katastrofalt misslyckande” av kriget mot droger.

Partiet sade att finansieringen av åtgärden skulle beskrivas i manifestet, som kommer att publiceras under de kommande dagarna.

Liberaldemokraternas kandidat Julian Huppert, sade att den nuvarande lagstiftningen var ”en katastrof” och orsakade betydande psykisk och fysisk skada hos ungdomar.

”Det finns inga ålderskontroller och inga kontroller på kvalitet eller styrka. ”Skunk” finns överallt och det enda ID du behöver är 20 pund.

”Progressiva regeringar har tagit total kontroll över ett betydande folkhälsoproblem och organiserad brottslighet”.

”Det ärliga och pragmatiska svaret är att ta ansvar för denna situation och reglera marknaden”.

Hans oro delas av Liberaldemokraternas kandidat mr Lamb från North Norfolk, som berättade för Press Association: ”Vi kriminaliserar unga människor, folk har ingen aning om vad de köper så det finns en stor hälsorisk”.

”Jag är personligen motståndare mot droger och till överdriven alkoholkonsumtion på grund av alla hälsorisker, och som förälder vill jag absolut avskräcka våra vuxna söner från att röka, dricka eller andra skadliga ämnen men hela frågan är vad som är det bästa sättet att hantera denna fråga eftersom kriget mot droger har varit ett katastrofalt misslyckande”.

Enligt brittisk lagstiftning kan någon som har haft cannabis dömas till högst fem år i fängelse, obegränsade böter eller båda straff – men många hävdar att lagen inte verkställs.

Att leverera eller producera cannabis, som är en ”klass B drog”, kan leda till ett maximalt 14 års fängelsestraff, obegränsade böter eller båda.

Det är lagligt att konsumera små mängder marijuana i vissa andra länder, inklusive Nederländerna och Portugal. I andra länder griper polisen inte folk för innehav.

2001 blev Portugal det första landet i världen för att avkriminalisera användningen av alla droger.

Taggar Cannabisförsäljning Cannabisklubb Cannabismarknad Legalisera cannabis

Annons

HHCH Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda