Debatten om cannabis – Halmdockor och osanningar

Publicerad:
Halmdocka

Att skapa en halmdocka innebär att en debattör bygger upp en nidbild av sin motståndare och argumenterar mot denna istället för vad den andra parten egentligen säger. Detta är precis vad de som motsäger sig en legalisering av cannabis gör.

Skadlighet för unga

Allt för ofta kommer det faktum att cannabis är skadlig för ungdomar upp. Vi vet att det är skadligt för unga personer. Ingen seriös debattör som förespråkar en legalisering säger något annat.

Vi vill inte att ungdomarna ska röka på. På samma sätt som att vi inte vill att ungdomar ska dricka alkohol eller röka cigaretter. Det vi istället vill, är att cannabis ska säljas med en åldersgräns och att de som säljer vidare till minderåriga straffas. Till skillnad från idag när langarna inte har några ID-kontroller.

I Colorado som man sedan 2014 lagligt sålt cannabis och antalet unga användare (12 till 17 år) har minskat. Det är inte så konstigt med tanke på att det är kontrollerade butiker som säljer drogen istället för kriminella langare. Den svarta marknaden är så gott som obefintlig.

Så sluta måla upp oss som några onda människor som inte vill något annat än att ”förstöra en hel ungdomsgeneration”, för det är så långt ifrån sanningen man kan komma.

Det börjar med hasch…

Det sägs också att nästan alla som missbrukar amfetamin, heroin eller andra tyngre substanser började med cannabis. Det är inte orimligt att så är fallet. Tyngre droger säljs av samma personer som också säljer cannabis.

Därav finns det anledning att tro att de personer som tar steget vidare först kommer i kontakt med dessa tyngre substanser genom samma person de tidigare handlat ifrån. Men vad man alltid lyckas glömma att ta upp är att endast en extremt liten del av de som röker cannabis använder tyngre droger.

Man tar också upp alla möjliga bieffekter som ett resultat av ett intensivt och långvarigt missbruk av cannabis. Nämn en sak som inte är skadlig i enorma mängder. För mycket vatten kan innebära döden. För mycket mat innebär övervikt och alla risker som medföljer. Allt är skadligt i större mängder!

Vi anser inte att det är nyttigt eller lämpligt att röka cannabis flera gånger dagligen under långa perioder.

Jag vädjar till alla därute. Ni må kanske inte gilla cannabis, men ta tag i debatten på ett seriöst sätt. Den politik som förs idag är rent av skadlig och istället för att erkänna det så försöker ni lägga skulden på oss med hjälp av lögner.

Debattartikeln är skriven av Rasmus och Emil.

Taggar Alkohol Cannabisbruk Colorado Legalisera cannabis Tobak Tonåringar

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda