Ny plan om att legalisera och beskatta cannabis i Schweiz

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Ett förbud är ”helt enkelt dumt ur ekonomisk synvinkel”, är gruppens främsta argument.

En ny plan för att legalisera cannabis har lanserats i Schweiz, vilket markerar landets andra försök inom ett decennium.

Det nya initiativet föreslår att både cannabisproduktion och konsumtion för personligt bruk ska bli lagligt. Det rekommenderas att försäljningen bör regleras och beskattas av regeringen.

En folkomröstning 2008 som syftade till att göra cannabis lagligt för alla misslyckades, men det förslaget föreslog inte att regeringen skulle kunna beskatta örten.

Den nya planen rekommenderar också att cannabis ska förbli olaglig för minderåriga, medan de gamla förslagen inte innehöll sådana begränsningar.

Nine Forrer från Legalize It-gruppen berättade för schweiziska tidningen Tages Anzeiger: ”Förbudet mot cannabis är fel ur ett socialt perspektiv, fel från juridisk synvinkel och helt enkelt dumt ur ekonomisk synvinkel”.

Gruppen hävdade att förändringen skulle ta bort den svarta marknaden för cannabis.

Planer för att pröva den statskontrollerade försäljningen av cannabis i fyra olika städer i landet är redan igång, även om projektet väntar på statligt tillstånd.

Det finns också en plan för att pröva försäljningen av cannabis på apotek i den schweiziska huvudstaden.

Cannabishandel Cannabismarknad Legalisera cannabis

Källa:

NCC17 - Pap & Emblem

Den 23 September i Malmö var Normaliseringspodden på plats för att intervjua i livemiljö under Nordic Cannabis Conference 2017. Vi skapade oss på så vis en bra ursäkt att träffa rapparna Pap...

#21 - Liam Murray

I denna veckans avsnitt har jag haft en bra ursäkt att träffa Liam Murray igen. Vi pratar bl.a om aktivism, identitetskriser, nya projekt och vuxet bruk. Liam hittar ni på twitter @möllebongen...