Ny studie visar att cannabis kan hjälpa till att bryta beroende från tobak och andra substanser

Publicerad:
Tobak och alkohol
Wyoming healthcare facilities that offer alcohol, tobacco and suicide prevention programs are facing changes in how federal funds for those services are allocated. (click to enlarge)

Kanada avslutade nyligen en studie om fördelarna med medicinsk marijuana och fann att örten inte bara var effektiv i smärtlindring men också att cannabis hjälpte till att övervinna beroende av mer skadliga substanser.

Studien som publicerades i International Journal of Drug Policy, fann att marijuanabruk kan minska en användares beroende av tobak, alkohol och, i vissa fall, smärtstillande läkemedel.

Enligt forskarna var denna studie den första omfattande undersökning av patienterna som medverkat i Kanadas program för medicinsk marijuana.

Studien, som omfattade 271 deltagare, ses även som ett av de första stora studierna att undersöka kopplingen mellan cannabis och drogberoende.

Förutom att hävda att cannabis kan hjälpa personer att sluta med farliga och beroendeframkallande droger, bekräftar studien att cannabis inte är en ”gateway drog”, som varit föremål för debatt i flera år och ofta rullas ut av politiker som en ursäkt för att stoppa en legalisering.

”Cannabis uppfattas som en effektiv behandling för olika tillstånd, där smärta och psykisk hälsa var det mest framträdande”, enligt studiens huvudforskare Philippe Lucas från University of Victoria och Zach Walsh från University of British Columbia.

Deltagarna i forskningen ombads att fylla i en online-undersökning som består av ”107 frågor om demografi, användningsmönster, och cannabis substitutionseffekter”.

Inom studien använde 63 procent cannabis i stället för receptbelagda läkemedel. Av de individerna, använde 30 procent cannabis istället för opioider.

Studien visade också att 16 procent av patienterna frågade efter cannabis som ett alternativ till bensodiazepiner för ångest och sömnlöshet; 12 procent föredrog cannabis för sin depression istället för att använda antidepressiva medel.

För sociala situationer, rapporterade 25 procent att de använt cannabis som ett substitut för alkohol, och 12 procent bytte ut sina tobaksvaror med cannabis.

Förmodligen är den mest oroande delen av studien, enligt Culture Magazine, att 42 procent av de tillfrågade hade skaffat cannabis av olagliga eller olicensierade källor.

Att behålla medicinsk marijuana som olaglig substans skapar inte bara en osäker situation för de patienter som uppenbarligen kan dra nytta av örten, men också stora intäktsförluster.

Taggar Alkohol Medicinsk marijuana Opioider Studie Tobak

Källa hightimes.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda