FN utser ledare som är känd för att avkriminalisera narkotika

Publicerad:
António Guterres

Medans det amerikanska valet fortfarande dominerade rubrikerna, var det lätt att missa utnämningen av António Guterres som högsta chefen för FN. Guterres svors in som generalsekreterare på 1 januari.

Guterres var tidigare premiärminister i Portugal, ett land som är väl känt bland aktivister för att ha avkriminaliserat personligt bruk av alla droger, inklusive kokain, heroin och meth – med fokus på att minska skador och missbruk som ett alternativ till att kriminalisera en folkhälsofråga. Guterres bidrog till att få igenom denna förändring, och resultaten har varit spektakulära.

Från och med juli 2001, blev innehav av upp till 10-dagars lager av någon illegal drog tillåtet. Vilket innebär att om någon blir påkommen av polisen, kommer brukaren inte gripas, men deras stash kommer att beslagtas, och de kommer att få en kallelse för att bli intervjuad av en kommission för narkotikamissbruk (Comissões para en Dissuasão da Toxicodependência), som består av en psykiater, en advokat och en socialarbetare. Kommissionen kan utdöma böter, begränsa eller förbjuda vissa former av resor och återkalla licenser för vissa yrken såsom läkare eller yrkesförare, men deras främsta mål är att få in missbrukare och brukare i rehabprogram.

Fördelarna med dessa förändringar innebär en ökning av brukare som söker behandling, lägre fall av HIV-infektioner och en nedgång i ungdomars droganvändning. Avkriminaliseringen har blivit så populär att även högerkantens politiska partier i Portugal har kommit att acceptera förändringen.

I sin bok ”Drug Decriminalization in Portugal – Lessons for Creating Fair and Successful Drug Policies”, påpekar reportern Glenn Greenwald: ”Den politiska enigheten om avkriminalisering är förvånande med tanke på all relevanta data. Dessa data tyder på att avkriminaliseringen inte har haft någon negativ inverkan på drogbruket i Portugal, som i många kategorier, nu har bland de lägsta siffrorna i hela EU”.

Så med denna typ av information bör den nya generalsekreteraren vara en person som driver på för en rimligare narkotikalagstiftning, men hur mycket han kommer att kunna påverka, eller om han ens kommer att försöka, är fortfarande okänt. Men detta är verkligen ett steg i rätt riktning.

FN:s Narkotikakonvention är ett internationellt fördrag som har brottats med aktivisters förhoppningar sedan 1961. Särskilt för dem som arbetar med marijuana reformer.

Många länder vägrar att ens överväga diskutera nya lagar så länge cannabis förblir klassat som det är nu. Cannabis står för närvarande under den mest restriktiva klassificeringen, som hävdar att det örten ”särskilt riskerar att missbrukas och att producera skadliga effekter, och sådant ansvar inte kompenseras av betydande terapeutiska fördelar”. Denna inställning är uppenbart felaktigt, och många ledare vet det.

Taggar Avkriminalisera Drogpolicy Portugal

Källa hightimes.com

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda