Grekland tillåter cannabis för medicinska ändamål

Publicerad:
Grekland

Förra veckan tillkännagav Grekland en ny lag som tillåter användning av medicinsk cannabis. Premiärminister Alexis Tsipras uppgav att grekiska läkare snart kommer att kunna ordinera cannabis för olika medicinska ändamål.

Det är fortfarande oklart om grekiska patienter, precis som i Tyskland eller Kanada, kommer att kunna välja mellan buds, extrakt och färdig medicin. Många av Europas medicinska marijuana-patienter är begränsade till färdiga läkemedel som Marinol i motsats till det stora utbudet av medicinsk cannabisbehandling som finns på andra marknader.

För två månader sedan meddelade hälsoministern Andreas Xanthos att medicinsk cannabis skulle kunna tillverkas och förpackas i Grekland någon gång i framtiden. Reglerna som styr de exakta processerna för tillverkning och bearbetning av farmaceutisk cannabis håller fortfarande på att bestämmas. Om det behövs kommer ett ”utvecklingsperspektiv” utvecklas för produktion, förpackning och marknadsföring i Grekland av staten, betonade Xanthos.

Idag är konsumtion och innehav av cannabis för personligt bruk straffbart med fängelse på upp till fem månader. Cannabisförsäljning är fortfarande straffbart med minst åtta års fängelse, och böter på 50 000 upp till 1 000 000 euro.

Det styrande vänsterpartiet Syriza hade inga problem med laglig cannabis före valet 2015. De undertecknade även ett manifest för en liberal narkotikapolitik och skickade talare till olika ”legalisera”-evenemang över hela landet. Syrias ungdomsorganisation och dess mänskliga rättighetskommitté stödde också officiellt Anti-Prohibition Festival som omnämndes till Cannabis Protestival 2015. Även premiärminister Tsipras deltog i Anti-Prohibition Festival innan han valdes till premiärminister.

Men partiet har inget gemensamt koncept för att legalisera cannabis. Trots hans uppmaning att avkriminalisera cannabis 2011 uppgav justitieministern Paraskevopoulos att lagen som reformerades 2013, där cannabisbrukare kan få fängelse på upp till fem månader för personlig konsumtion och innehav av små mängder, var tillfredsställande när det gäller avkriminalisering.

Taggar Alexis Tsipras Avkriminalisera Marinol Medicinsk marijuana

Källa marijuana.com

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar