Apor gillar att bli höga

Publicerad:
Rökande apa

FDA (US Food and Drug Administration) kommer inte att tillåta att den amerikanska befolkningen använder marijuana för sina medicinska fördelar eftersom dom säger att örten är beroendeframkallande för apor, enligt en färsk analys av Vice News.

I en serie av dokument som erhållits genom Freedom of Information Act, berättar federala hälsotjänstemän exakt varför FDA inte gav DEA (US Drug Enforcement Administration) en rekommendation om att ta bort marijuana från deras schema I klassificering.

Majoriteten av byrån föreslår, löjligt nog, att marijuana bör förbli stämplad som en av de farligaste drogerna i världen eftersom cannabis ”är populär” och forskning visar att ”apor gillar att bli höga”.

Rapporten visar hur FDA lutar på en kontroversiell studie, som betalades av amerikanska National Institute on Drug Abuse, för att få fram den slutsatsen dom ville ha. I studien från 2003 konstaterades det att eftersom dödskalleapor verkligen verkar njuta av de berusande effekterna av tetrahydrokannabinol (THC), bör cannabis betraktas som ett verkligt hot mot ett större narkotikamissbruk i USA. FDA sade att dessa typer av studier ”ofta är användbara för att förutsäga kommande effekter på människor, och är ett tecken på ökad risk för missbruk”.

Det verkar också som att FDA inte alls är villiga att kalla marijuana för medicin eftersom det kan få användaren berusad, hungrig, och även göra dem mer kreativa. Dokumenten visar också att byrån uttryckte viss oro över att marijuana orsakar ”ökad glädje och aptit”, samt ”ökad fantasi”.

Att marijuana är så populärt kan också kan ha spelat en roll i FDA:s ovilja att ge DEA grönt ljus för att nedgradera cannabisplantan i lagen om kontrollerade ämnen (Controlled Substances Act). I rapporten påpekade byrån att nästan hälften av den amerikanska befolkningen har erkänt att dom använt marijuana åtminstone en gång i sitt liv. Dom nämde också att det för närvarande finns nästan 8 miljoner som använder örten ”dagligen eller nästan dagligen”.

Men FDA:s talesman Michael Felberbaum berättade för Vice att även om byrån rekommenderade att marijuana stannar kvar i listan för farliga droger, har dom ”ett intresse för att utveckla terapier från marijuana”.

”Vi fortsätter att uppmuntra arbete för att bedöma om det finns lämpliga och effektiva terapeutiska användningsområden för marijuana och dess komponenter och tror att drog-godkännande med hjälp av vetenskapligt grundade och väl kontrollerade kliniska studier är det lämpligaste sättet för att detta ska ske”, berättade Felberbaum i ett uttalande.

En rapport som publicerades tidigare denna månad fann att FDA verkligen inte hade något annat val än att rekommendera att marijuana förblir listad som en klass 1 drog. Ett brev skrivet av byråns verkställande direktör Stephen Ostroff, visar att myndigheten kan ha vart på väg att leverera en annan dom, om processen för omklassificeringen hade varit lite mindre restriktiv. I brevet framgår det att justitiedepartementet bör överväga att omvärdera ”den rättsliga ramen” som används för att avgöra om marijuana bör fortsätta att rankas i samma klass som heroin.

De senaste dokumenten tyder på att DEA:s önskan om att ändra sin klassificering beror på ett antal FDA fynd, bland annat att ”marijuana inte är en inkörsport till tyngre droger” och det faktum att cannabis inte verkar orsaka hälsoproblem, såsom ”cancer eller mentala sjukdomar”.

I augusti nekade DEA två förfrågningar om att omklassificera cannabisplantan, och säger att beslutet grundar sig på FDA:s oförmåga att bevisa att örten är en ”säker och effektiv” medicin.

Taggar Apor DEA Desinformation FDA Propaganda THC

Källa hightimes.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda