Arbetssökande som testat positivt för cannabis och andra droger blir allt fler i USA

Publicerad:
Urinprov

Positiva drogtester för cannabis nådde 2 procent förra året, jämfört med 1,6 procent år 2012.

Arbetarna på McLane kör gaffeltruckar och lastar in tunga lådor i lastbilar. Livsmedelsleverantören, som driver ett lager i Colorado, behöver personer som är uppmärksamma – men framtida anställningar fortsätter att misslyckas med drogtester.

”Vissa veckor i år var 90 procent av de sökande positiva för någonting”, vilket gjorde att de inte kunde få jobbet, säger Laura Stephens, en personalchef för företaget i Denver.

Statens arbetslöshet är redan låg – 3 procent, jämfört med 4,7 procent i hela nationen. Misslyckade drogtester, som ökar lokalt och nationellt, dränerar vidare källan av berättigade arbetskandidater.

”Att hitta människor till jobbet”, säger Stephens, ”är verkligen utmanande”.

Arbetssökande som testar positivt för cannabis, kokain, amfetamin och heroin är uppe i högsta nivå på 12 år, enligt en ny rapport från Quest Diagnostics, ett kliniskt laboratorium som följer nationella jobbutvecklingar. En analys av cirka 10 miljoner drogtester på arbetsplatser från hela landet 2016 visade att positiva resultat från urinprover ökade från 4 procent år 2015 till 4,2 procent år 2016.

Den mest betydande ökningen var positiva tester för marijuana, säger Barry Sample, forskaren som skrev rapporten. Positiva tester för örten nådde 2 procent förra året, jämfört med 1,6 procent under 2012.

Trots att statliga lagar blivit mindre strikta under de senaste fyra åren har arbetsgivarna inte minskat testerna för cannabis, även om det är lagligt.

Kalifornien, Maine, Massachusetts och Nevada legaliserade förra året cannabis för personligt bruk och följde spåren från Alaska, Colorado, Oregon och Washingto som redan legaliserat örten. Tjugonio stater och District of Columbia, tillåter också medicinsk marijuana.

Enligt federal lagstiftning är dock cannabis fortfarande olagligt – och arbetsgivare i USA kan vägra att anställa någon som använder örten, även om de har recept.

I kategorin för oraltester, som används för att testa nyligen använda droger och används vanligtvis för att testa arbetstagare på jobbet, ökade positiva drogtest för cannabis med cirka 75 procent i USA under de senaste fyra åren – från 5,1 procent år 2013 Till 8,9 procent år 2016, enligt Quest. Uppgifterna visar en mindre ökning av urin- och hårprovning (en ökning med 4,2 procent under det gångna året).

Colorado och Washington, som blev de första två staterna för att legalisera cannabis år 2012, visade den största ökningen i positiva test. Urinprov som upptäckte cannabis ökade med 11 procent i Colorado och 9 procent i Washington.

Quest noterade att arbetsgivare också ständigt stöter på arbetssökande som tar andra olagliga ämnen. Test som upptäckte kokain ökade med 12 procent år 2016. Positiva testresultat för amfetamin ökade med 8 procent.

Kulturförändringen i stater med laglig cannabis har inte i stor utsträckning förändrat hur arbetsgivare drogtestar de sökande, säger Sample, forskaren. ”Nittionio procent av drogtesterna vi utför i Colorado och Washington testar fortfarande för marijuana”, sade han.

Företag som McLane, där anställda kör tunga maskiner, fortsätter att testa för marijuana för allas säkerhet, säger Stephens, personalchef. Firman utför ”follikelprov”, som kan fånga spår av cannabis i upp till tre månader efter att någon rökt.

Hon berättade att företaget såg ”en stor uppgång” i misslyckade tester efter att cannabis blev lagligt.

Samtidigt växer Colorados lagliga marijuanaverksamhet. Vid 2016 hade Colorado 440 cannabisbutiker och 531 medicinska apotek, visade en rapport förra året – mer än dubbelt så många McDonalds- och Starbucksbutiker i staten.

Curtis Graves, informationschef på Mountain States Employers Council, en företagsgrupp i Colorado, sa att ett fåtal medlemmar har tagit bort THC från drogtesten, men andra har inte det alternativet.

Exempelvis fordons- och skolbussförare ska enligt lag bevisa att de inte har spår av cannabis i kroppen innan de får ett jobb. Samma sak gäller för piloter och säkerhetsvakter. Department of Transportation erkänner inte medicinsk marijuana som en ”giltig medicinsk förklaring” för att misslyckas med ett drogtest.

”Vissa arbetsgivare är oerhört oroliga för att få in personal till jobbet”, sa Graves. ”Arbete som anses vara säkerhetskänsligt kräver vanligtvis det testet, och det ändras inte”.

Taggar Colorado Drogpolicy Drogtest THC

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda