Polen är ett steg ifrån att legalisera medicinsk marijuana

Publicerad:
Medicinsk marijuana
Hi grade marijuana bud with green prescription bottle in the background. More from this series in portfolio. Thank you for looking.

Förra månaden rapporterades att det lägre parlamentet i Polen röstat 440-2 för att legalisera medicinsk marijuana. Igår gick propositionen hela vägen till president Andrzej Duda.

Piotr Krzysztof Liroy-Marzec är ledamot i parlamentet och en av skaparna av propositionen.

”Den 29 juni röstade senaten – det polska parlamentets övre hus – för att godkänna lagförslaget”, sa Marzec i en intervju igår. ”Men en senator från regeringspartiet presenterade ett förslag som förbjuder veterinärer att utfärda recept”.

Marzec anser att förändringen, som presenterades i sista minuten, var ett försök att fördröja lagstiftningen. ”Den enda motiveringen till detta ändringsförslag är propaganda. Lagen som senatorn föreslog är redan i kraft som en del av lagen om läkemedel”, sade han. ”Trots allt, röstade både kommittén och senaten för ändringsförslaget och vidarebefordrade förslaget till det lägre husets hälsovårdskommitté”.

Marzec fortsatte med att förklara att för två dagar sedan, den 5 juli gav hälso- och sjukvårdskommittén sin rekommendation att gå vidare med förslaget.

”Under dagens omröstning, trots motståndet, har ändringen godkänts. Det enda som behövs nu är presidentens underskrift”.

I propositionen för medicinsk cannabis finns det ingen specifikation om vilka sjukdomar som ska kunna behandlas med läkemedlet. Det står helt enkelt att medicinsk marijuana kan användas när alla andra läkemedel har misslyckats för patienten.

Polen tillåter inte inhemsk odling, vilket enbart lämnar möjligheten att importera existerande medicin från platser som gör det, till exempel Kanada.

”Regeringspartiets företrädare har uteslutit nationell odling. Lagen omfattar endast import av marijuana, säger Marzec, men han ifrågasätter redan det beslutet. ”Vi har tagit fram ett papper för att se över denna proposition, som inkluderar nationell marijuana odling. Företrädare har bestämt sig för att träffas upp till tre månader efter att ha ingått en konversation om denna fråga”.

Det finns inget datum bestämt än när presidenten kommer att underteckna detta, men det förväntas ske snart.

”Parlamentet antog ändringen, nu väntar vi på presidenten”, sade Marzec. ”Jag hoppas att det blir nästa vecka. Jag försöker ordna ett möte med presidenten på måndag eller tisdag för att prata om det”.

När Polen officiellt legaliserar medicinsk marijuana, kommer nästan 70% av EU:s 508 miljoner invånare att leva i ett land med lagar som tillåter användning av medicinsk cannabis.

Taggar Cannabisodling EU Medicinsk marijuana

Källa marijuana.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda