Nya Zeeland går framåt med medicinsk cannabis efter press från patienter

Publicerad:
Sativex

I slutet av förra året, tog Nya Zeelands hälsominister Peter Dunne bort kravet på hälsoministeriet godkännande för att skriva ut den populära cannabis produkten Sativex för multipel skleros.

Förra veckan meddelade Dunne på den nyzeeländska regeringens officiella hemsida (kallas Beehive) att han har delegerat beslutsfattandet kring cannabis recept till hans departement.

Nya Zeeland delar in medicinska cannabisprodukter i tre kategorier: produkter av medicinsk kvalitet med tillstånd för distribution i Nya Zeeland (som Sativex, men bara för multipel skleros), produkter av medicinsk kvalitet som inte har tillstånd för distribution i Nya Zeeland (läkemedel som ännu inte godkänts), och cannabisbaserade produkter av icke-medicinsk kvalitet (såsom rå cannabis).

Fram till nyligen krävdes hälsoministerns personliga godkännande för varje cannabisrelaterade recept. Ändringen förra året innebär att läkarna nu kan ordinera Sativex utan godkännande från ministeriet. Förra veckans tillkännagivande effektiviserar processen för att få tillgång till de andra kategorierna genom att ge anställda i ministeriet befogenhet att godkänna ansökningar om de uppfyller vissa riktlinjer. Riktlinjerna är fortfarande mycket strikta för icke-läkemedel, som bara övervägs för livshotande tillstånd.

Liksom den australiska regeringen, upplever den nyzeeländska regeringen stort tryck från patienter. Fackföreningsledaren Helen Kelly, som använt cannabis för att hantera sin smärta i samband med sin dödliga cancer, dog av sjukdomen förra året. Kelly hade krävt att man skulle avkriminalisera medicinsk cannabis. Även om hon inte uppnått full avkriminalisering, hjälpte hon till att övertyga den allmänna opinionen i denna viktiga fråga. Nya undersökningar visar att 76 procent av nyzeeländare nu stöder en säker och laglig tillgång till medicinsk cannabis.

”Det är min avsikt att skriva… till New Zealand Medical Association och Pharmacy Society of New Zealand för att beskriva mitt beslut och min förväntan om att vårdpersonal överväger förskrivning av cannabisbaserade produkter med ett öppet sinne”, sade Dunne och tillade att han också hade planer på att skapa en lista över internationellt tillgängliga cannabisprodukter av medicinsk kvalitet.

Dunnes politiska parti, National Party, har tidigare röstat mot reformer av cannabis lagar. Green Party, å andra sidan, har sagt att de vill legalisera cannabis för vuxna.

Även om Nya Zeeland inte odlar cannabis ännu har Australiens tillståndssystem uppmärksammats av forskare som Dr Mike Nichols, som har uppmanat den nyzeeländska regeringen att införa ett liknande system. Nya Zeelands fertila och isolerade öar skulle kunna ge dem en otrolig fördel som cannabisproducent.

Medans kliniska prövningsresultat från hela världen strömmar in svänger den allmänna opinionen snabbt mot en legalisering.

Taggar Medicinsk marijuana Multipel skleros Sativex

Källa leafly.com

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda