Lastbil stoppades vid Öresundsbron med 600 kilo hasch

Publicerad:
Haschbeslag

Tullverket slår nytt rekord efter det största cannabisbeslaget i modern tid, sannolikt någonsin. Den 1 mars stoppades en lastbil med över 600 kilo hasch i lasten – värt mer än 50 miljoner kronor.

Lagens gräns för ”synnerligen grovt” narkotikabrott går vid 250 kilo. Här handlar det om mer än det dubbla. Men när man kommer upp i sådana här mängder så är det mycket förpackningsmaterial, så den exakta mängden är ännu inte fastställd.

Det var strax före midnatt som tullarna vinkade in en polsk lastbil som just kommit över Öresundsbron. Bakom ratten: en 51-årig polsk chaufför som inte visste vad det var han egentligen fraktade. 51-åringen som körde partiet tros vara en kurir utan större insikt i nätverket. Han sitter häktad men nekar till brott.

Om man räknar med att en cannabisbrukare betalar 100 kronor per gram så skulle det nya beslaget generera inkomster på uppemot 60 miljoner kronor.

Det är omöjligt för en ensam cannabisbrukare att under sin livstid förbruka det enorma partiet. Grovt räknat skulle det för en van brukare ta drygt 400 år att röka upp alltihop (om brukaren röker fyra gram per dygn). Partiet skulle också kunna försörja samtliga cannabisanvändare i Malmö och Lund under mer än ett år. Det visade Sydsvenskans granskning av avloppsvattnet i de två städerna 2013.

Cannabisbeslaget är rekordstort. Under hela året 2015 tog tullen totalt 310 kilo, året innan var summan 526 kilo. Under 2016 tog den svenska tullen visserligen sammanlagt mer – 690 kilo – men det skedde vid nästan 900 olika tillfällen.

Beslaget är troligen det största i svensk kriminalhistoria, uppger Sydsvenskan. Tidigare var det ett fynd i Helsingborg på 400 kilo som ansågs vara det största.

För att få ut sådana mängder hasch på marknaden krävs en organisation, eftersom haschet måste packas om och sedan distribueras vidare. Den delen av tullens utredningsarbete återstår. Åklagaren Stefan Gradler säger att man nu försöker ta reda på vem som stod redo att ta emot leveransen. Just nu pågår åtgärder som spårsäkring och analys av partiet.

Taggar Hasch Öresund Polisen Smuggling

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda