Omräkningen avslutad – marijuana blir lagligt i Maine

Publicerad:
Omräkning

Den kampanj som motsatte en folkomröstning som syftar till att legalisera marijuana för privat bruk i Maine – med ”Mainers Protecting Our Youth and Communities” i spetsen – erkände sig besegrade under lördag eftermiddag, och det banar en väg för Maine att bli den senaste staten för att tillåta användning av drogen för icke-medicinska ändamål.

Medborgarnas förslag om en legalisering kom ut som Question 1 under omröstningen 8 november. Inofficiella resultat visade att lagförslaget vann med mindre än en procentenhet.

Med den lilla marginalen uppmanade motståndare till legaliseringen statssekreteraren att genomföra en omräkning för hela staten.

Efter en veckolång process som krävs för att röstsedlar från hela staten ska samlas in och levereras till Augusta, började omräkningen tidigare denna månad.

Omräkningen var inledningsvis fokuserat på områden i statens större städer, medan en andra fas av omräkningen fokuserade på andra utvalda lokaler. Omräkningen stoppades i fredags med planer på att återupptas i januari 2017.

Men ”Mainers Protecting Our Youth and Communities” har i lördags formellt begärt att statssekreterarens kontor avslutar processen.

”Vi lovade folk att om vi kom till en punkt där vi inte kunde se någon chans att vända på resultatet, skulle vi inte dra ut på processen”, sade Newell Augur, jurist för No on 1, i ett uttalande. ”Vi är övertygade om att räkningen och resultatet är korrekta”.

No on 1 kampanjen sade i sitt pressmeddelande att marginalen hade närmat sig mindre än 4000 röster. Statssekreterarens kontor har avböjt att diskutera resultatet medan det pågick.

Preliminära beräkningar från statssekreteraren Matthew Dunlap berättade att kostnaden för en omröstning i staten uppgick till cirka 500.000 dollar. Men kampanjen No on 1 föreslog i pressmeddelandet att den beräknade kostnaden för omräkningen var mycket lägre, ungefär 15.000 dollar, med liten eller ingen kostnader för övertid hos polisen eller statssekreterarens kontor.

”Med tanke på den extremt lilla marginalen, var omräkningen en givande och nödvändig strävan”, säger Augur. ”I slutändan är detta hur demokrati fungerar, och vi är stolta över att vara en del av det”.

Nästa steg i legaliserings processen är att Paul LePage ska skicka ett tillkännagivande till Dunlap som bekräftar giltigheten av valet inom 10 dagar efter det att statssekreteraren intygat resultaten. Maines lag säger att folkomröstningen skulle träda i kraft 30 dagar efter det att guvernören bekräftat tillkännagivandet.

LePage, som röstade mot Question 1, sade att hans administration skulle behöva ungefär 500.000 dollar för att skapa en infrastruktur inom Department of Agriculture, Conservation and Forestry för att hantera en försäljning av marijuana för privat bruk bland människor på 21 år och äldre. Guvernören berättade nyligen i ett radioprogram att han skulle föredra att Bureau of Alcoholic Beverages and Lottery Operations övervakar marijuanaförsäljningen i Maine.

Förespråkare av den kommande lagstiftningen har också sagt att de kommer att undersöka lagen för att se om det verkligen behövs säkerhetsvakter så att inte marijuana blir tillgängligt för människor yngre än 21.

Den federala regeringen fortsätter att klassificera marijuana som en förbjuden substans, vilket också kan vara problematiskt om den kommande administrationen med tillträdande president Donald Trump är mer aggressiv inställd mot marijuana än Obama-administrationen, som har undvikit att ingripa i staternas legaliserings insatser.

Maine blir andra New England staten, efter Massachusetts, att legalisera marijuana för privata ändamål. Staten har tillåtit medicinsk marijuana sedan 1999.

Taggar Legalisera cannabis Maine

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda