Ny raport uppmanar Storbritanniens regering att legalisera cannabis

Publicerad:
Storbritaniens flagga

En rapport från Adam Smith Institute säger att Storbritanniens narkotikastrategi ”har misslyckats i sin kärnsyfe” och uppmanar regeringen att legalisera cannabis.

Cannabis bör legaliseras i Storbritannien, enligt en rapport som har stöd av flera partiöverskridande parlamentsledamöter inklusive den förre vice premiärministern Nick Clegg.

Clegg sade att brittiska ministrar bör börja planera för en möjlig laglig cannabismarknad för att inte halka efter andra nationer.

”Den enda fungerande lösningen på problemen med kriminalitet och missbruk i Storbritannien är att modernisera och legalisera”, säger rapporten.

Cannabis är den mest använda illegala drogen i Storbritannien, med 6,7 procent av de vuxna i åldern 16-59 som använt drogen under det senaste året, enligt inrikesdepartementet.

Politiker och allmänheten bör erkänna att Storbritanniens narkotikastrategi ”har misslyckats i sitt kärnsyfte att förhindra människor från att använda droger, tillverka droger, att sätta stopp för brott, korruption och död, men det sker i industriell skala runt om i världen”.

Rapporten som kallas The Tide Effect och handlar om hur världen förändrar sin uppfattning om cannabis lagstiftning, säger att en legalisering skulle säkerställa att drogen uppfyller godtagbara normer, tar bort kriminella gäng från ekvationen, genererar inkomster för statskassan och skulle skydda folkhälsan.

En laglig cannabismarknad kan vara värt 6,8 miljarder pund årligen, vilket ger upp till 1 miljard pund till statskassan. Det skulle också ge lägre straffrättsliga kostnader. För närvarande finns 1,363 intagna i fängelse i England och Wales för cannabisrelaterade brott till en kostnad på 50 miljoner pund per år för skattebetalarna, säger rapporten.

Laglig reglering skulle också möjliggöra långtidsstudier av drogens effekter på hälsan som för närvarande inte är möjligt.

”En laglig marknad skulle förstöra drogens attraktion som förbjuden frukt och uppmuntra användarna att inta cannabis, av känd styrka och kvalitet, på ett sätt som undviker riskerna med rökning”.

Kalifornien är en av de senaste amerikanska delstaterna som legaliserat drogen. Nederländerna har i själva verket avkriminaliserat cannabis sedan 1976, och Portugal sedan 2001. Tyskland är på väg att helt legalisera cannabis för medicinskt bruk och Kanada banar väg för full legalisering och reglering, enligt rapporten, som har sammanställts med VolteFace, ett innovationspolitikt nav som undersöker alternativ till den nuvarande offentliga politik som rör droger.

Clegg sade: ”brittiska politiker måste öppna ögonen för vad som händer i resten av världen. Förbud mot cannabis spolas bort av en våg när den allmänna opinionen ersätts med ansvariga lagbestämmelser.

”Nu är det dags för ministrarna att börja skriva regler för denna nya lagliga marknad, inklusive åldersgränser och hälsovarningar, så att vi äntligen kan ta tillbaka kontrollen från kriminella gäng”.

Den tidigare inrikesministern Jacqui Smith sade: ”om jag visste vad jag vet nu, skulle jag motstå frestelsen att ta till lagen för att ta itu med skador från cannabis. Vi måste övervinna fördomar och det negativa språket kring cannabis för att skapa en ny narkotikastrategi som faktiskt fungerar för Storbritannien”.

Världshälsoorganisationen håller med om att förbudet har lett till en politik och tillämpningspraxis som skapar diskriminering, kränker de mänskliga rättigheterna, bidrar till våldsrelaterade kriminella nätverk och förnekar människor tillgång till den medicin de behöver för att förbättra sin hälsa, säger rapporten.

Också British Medical Journal har kommit ut med sitt stöd för en legalisering och säger att förbud mot produktion, leverans, innehav och användning av vissa läkemedel för icke-medicinska ändamål orsakar stor skada.

Sam Bowman, verkställande direktör för Adam Smith Institute, sade: ”nu när Kanada blir första G7 landet att legalisera cannabis för rekreation och när mer och mer stora amerikanska delstater göra samma sak, måste Storbritannien omvärdera sin egen narkotikapolitik för att vara säker på att denna växande marknad hamnar i händerna på legitima, reglerade verksamheter – inte kriminella gäng.

”Cannabis uppskattas av många annars laglydiga människor men lagen gör dem till brottslingar – det enda förnuftiga tillvägagångssättet är nu att legalisera och reglera”.

Caroline Lucas, Miljöpartiets co-ledare välkomnade rapporten och sade att ministrarna bör ”skyndsamt ta en ny titt på våra narkotikalagar”.

”Kriget mot droger har varit ett extremt misslyckande, och fortsatt kriminalisering av cannabisbrukare är djupt kontraproduktivt”, sade hon.

Labours Paul Flynn sade: ”Storbritanniens 45 år av hårda förbud har multiplicerat användningen och skador”.

Konservativa Peter Lilley (MP) sade: ”För närvarande kan cannabis endast köpas från illegala ligor som också säljer tunga droger. Så vi kör mjuka narkotikabrukare i armarna på lagare med tunga droger”.

Taggar Cannabismarknad Legalisera cannabis

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda