Brett stöd för avkriminalisering av cannabis för personligt bruk i Nya Zeeland

Publicerad:
Nya Zealand cannabis flagga

Premiärminister John Key säger att avkriminalisera cannabis skulle sända fel signaler till unga människor – och han är inte angelägna om att hålla en folkomröstning i frågan.

En ny opinionsundersökning visar nästan 65 procent av nyzeeländare vill personligt innehav av cannabis avkriminaliserades eller lagliga.

Det finns ännu starkare stöd för att låta människor använder cannabis för smärtlindring – endast 16 procent av nyzeeländare vill att det ska vara brottsligt.

På tal på sin post Cabinet presskonferens igår, Key sade att hans uppfattning var att ändra lagen skulle skicka fel budskap till yngre människor.

Han ville inte stödja en folkomröstning i frågan, och pekade på den senaste tidens protester över butiker som säljer ”legal highs” eller syntetiska cannabisprodukter, innan regeringen ingrep.

Vissa australiska delstater har civila böter – liknande fortkörning biljetter – i stället för straff, och som inte har lett till cannabis som säljs från butikerna.

”Polisen har alltid rätt att utöva diskretion, och göra … du kommer tillbaka till den frågan om vi vill se ökad dopning i Nya Zeeland? Personligen är jag av den uppfattningen att vi inte gör det.”

Resultaten av den nya undersökning kommer bara några månader innan regeringen inleder en översyn av brottet och straffet ordning för personligt innehav.

Debatt om cannabis reformen har rörts av förre fackföreningsledaren Helen Kelly och den sena Martin Crowe använder drogen för medicinsk smärtlindring, och nya metoder tas utomlands bland annat i Australien.

Kelly, som har terminal lungcancer, sade i morse regeringen bör agera nu.

”Nya Zeeland har den högsta andelen åtal för cannabisinnehav i OECD och riktar sig till ungdomar, det är diskriminerande i termer av etnicitet [och] som blir åtalad,” Kelly berättade Radio Nya Zeeland.

”Människor som använder den för medicinska ändamål fortfarande få åtalas i det här landet. Det är inte sant att polisen blundar … jag tror att vi måste titta på hela systemet, och börja med medicinsk, se hur det fungerar … och sedan se var luckorna finns och titta på vem åtalas, och varför. ”

Labour har uppgett att den kunde hålla en folkomröstning om avkriminalisering av cannabis och National kommer inom kort att se över hur hårt människor behandlas för låg nivå narkotikabrott.

Nuvarande straff varierar från en $ 500 böter för innehav till 14 års fängelse för sin försörjning och tillverkning. Odling av cannabis kan leda till en 7 års fängelse.

Drog Foundation beställt polling.

Ross Bell, stiftelsens verkställande direktör, sade resultaten bör inge mod politiker.

”Detta är inte skrämmande odjuret att det kan ha varit, även två eller tre år sedan.

”Stöd till reform är nu en majoritetspost. I tidigare opinionsundersökningar har vi sett att det har varit i minoritet eller jämnt fördelade. Nu har det tippade över.”

Människor tillfrågade tillfrågades om en verksamhet bör vara lagligt, olagligt och föremål för straffrättsliga påföljder, eller illegalt men avkriminaliserades – ett brott bestraffas med böter, med något kriminellt förflutet.

Sextiofyra procent tänkte personligt innehav av en liten mängd cannabis bör vara antingen vara lagligt eller avkriminaliseras.

Som föll till 52 procent på personlig odling av cannabis, 30 procent för att sälja från en butik, och bara 21 procent för odling för vänner.

Den starkaste stödet var för reformer i samband med cannabisanvändning för smärtlindring (79 procent antingen legalisera eller avkriminalisera) och terminal smärtlindring (82 procent).

Drog Foundation, som tar emot statliga medel och har en uttalad målsättning att förebygga och minska skador från narkotikamissbruk, vill cannabis som skall behandlas som ett hälsoproblem.

Grunden gynnar synsätt Portugal, där narkotikamissbrukare bedömdes av vårdpersonal och hänvisade till behandling.

I en liknande undersökning av en annan polling företag två år sedan, 32,3 procent trodde att röka cannabis borde locka en bra men inte en brottmålsdom; 20,3 procent trodde att det bör legaliseras; och 44,8 procent trodde att det bör förbli olagligt.

En taleskvinna för hälsominister Dr Jonathan Coleman avses frågor Associate hälsominister Peter Dunne, som sade att regeringen hade varit klar på sin position – det blad cannabis skulle förbli olagligt.

Emellertid är det möjligt en justering av hur allvarligt människor behandlas för narkotikabrott med två recensioner pågår.

Som en del av 2015-2020 nationella narkotikapolitik har regeringen granska regleringen av läkemedelsredskap, inklusive tillhörande påföljder.

Och nästa år straff och brott ordning för personligt innehav av narkotika kommer att ses över.

Frågade om det kunde överväga bötfälla människor för personligt innehav av cannabis, eller hänvisa dem till en hälso- och sjukvård, Dunne sa att det var för tidigt att spekulera ”, men en översyn öppnar en rad möjligheter”.

I det förflutna, har han markerat tre ord – medkänsla, innovation och andel – som ligger till grund för den nationella narkotikapolitik.

Labour ledaren Andrew Little förra veckan berättade en elev radiostation som Labour kunde hålla en folkomröstning om en sådan åtgärd, men senare nedtonade kommentarerna.

Polisen redan använder metoder såsom förladdning varningar att avleda låg nivå narkotikabrottslingar från det straffrättsliga systemet, men Bell sade att denna tillämpades ojämnt, med Maori mindre sannolikt att gynnas.

Konservativ lobbygruppen Family First avvisade samtal till lagen kring cannabis som ska ändras, säger den nya röstningen visade ”nyzeeländare inte vill ha en fri-för-alla”.

”Denna undersökning bekräftar att allmänheten långt ifrån avgörs i denna fråga – och de har rätt att vara försiktig”, säger Bob McCoskrie, nationell chef för Family First NZ.

NZ drog Foundation uppdrag nyligen röstningen av Curia Market Research, företaget som ägs av National s opinionsundersökare David Farrar.

Undersökningen av 1029 respondenter sprang från 18 juli-2 Augusti och har en felmarginal på 3,1 procent.

Undersökningen två år sedan var en del av en Herald-DigiPoll undersökning av 750 personer och hade en felmarginal på plus eller minus 3,6 procent.

Taggar Avkriminalisera Drogpolicy

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda