Att se hög ut betyder inte nedsatt förmåga vid bilkörning

Publicerad:
Trafikljus

En domare i Massachusetts har bestämt att bara för att en bilist verkar vara hög, betyder det inte att de har kört ett fordon under påverkan av marijuana.

Domaren Andrew M. D’Angelo sade förra veckan under en förhandling att medan han erkänner konsumtionen av marijuana kan leda till försämring, finns det ”inga bevis” för att egenskaper såsom ”röda ögon och trötthet” är ”likställt med nedsatt körning”.

D’Angelo fortsatte med att säga att en polis inte kan mäta hur en persons marijuanabruk hindrat hans eller hennes förmåga att köra bil.

För att komma till denna slutsats, refererade D’Angelo ett antal tidigare studier som funnit att de flesta människor under påverkan av THC, den psykoaktiva föreningen i cannabisplantan, inte hade några problem att klara av nykterhetstest. I själva verket, visar en av de studier som användes att 50 procent av marijuanarökarna passerade standardiserade nykterhetstestet (SFST) med glans.

I förra veckan röstade väljarna i Massachusetts för ett initiativ (Question 4) som legaliserade marijuana i hela staten på ett sätt som liknar alkoholens. Men motståndare till åtgärden har uttryckt oro över att laglig cannabis kommer att leda till fler fall av onykter körning, därför utgör det ett hot mot välfärden av det civila samhället. Några av statens polisstyrkor har även sagt att de planerar att börja rikta in sig på stenade bilister samma sätt som de gör med alkoholpåverkade förare.

Men domaren D’Angeleo säger att detta tillvägagångssätt helt enkelt inte fungerar, och ger de gripna för att köra påverkade i Massachusetts en chans att försvara deras fall i domstol.

”Ett OUI marijuana rättsfall är mycket enkelt att vinna eftersom man vanligtvis inte har inga bevis för hur mycket du rökte eller när du rökt marijuana och dom kommer att sakna en expert för att säga vilken effekt ett marijuana intag skulle ha på din förmåga att köra bil”, skrev Massachusetts DUI försvarsadvokat Michael Delsignore nyligen i en blogg.

Intressant nog har åklagare i andra stater som legaliserat marijuana, tydligen det svårt att få till en fällande dom när det gäller fall med höga bilister, så länge som den anklagade vägrar erkänna och tar hans eller hennes fall till rättegång.

Tidigare i år, tog det bara 30 min för en jury i Colorado att leverera ”icke skyldig” på en man anklagad för att köra hög. I slutändan sa jurymedlemmarna att det bara inte fanns tillräckligt med bevis för Ralph Banks, som testades med nästan tre poäng över den lagliga gränsen under ett blodtest, var för berusad när han stoppades för en trasig strålkastare 2015.

Några av Colorados ledande juridiska personer har bekräftat att nästan alla fall med stenad bilkörning som går till rättegång till slut leder till ett frikännande.

Distrikt åklagare Peter Weir berättade för CBS News i mars: ”Det är svåra fall att åtala” eftersom ”vår nuvarande lagstiftning inte är tillräckligt stark för att effektivt hålla människor ansvariga”.

Det är nu upp till högsta domstolen att besluta om att stå till förmån för domare D’Angelo beslut. Domstolen väntas börja höra argument i denna fråga i början av 2017. Det finns spekulationer om att denna dom skulle kunna ändra de arbetssätt som polisen i hela delstaten Massachusetts för närvarande använder för att avgöra om någon är påverkad av marijuana.

Taggar Alkohol Legalisera cannabis Massachusetts Question 4 THC Trafiken

Källa hightimes.com

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda