Alkohol, inte cannabis, manipulerar hjärnans struktur visar ny studie

Publicerad:
Alkoholmissbruk

Ny forskning finner ingen koppling mellan hippocampal atrofi och cannabisbruk.

Trots att regeringen arbetat hårt för att övertyga allmänheten om att cannabisrökning gör hjärnan till gelé, konstaterar en ny studie att det faktiskt är missbruket av Sveriges mest populära lagliga rusmedel, alkohol, som kan leda till försämrad hjärnfunktion.

Forskare från University of Colorado i samband med Oregon Health & Science Center publicerade nyligen en studie i journal Addiction, som konstaterar att konsumtionen av alkohol är mer till nackdel för sinnet än användningen av cannabis någonsin kan vara.

Denna vetenskapliga undersökning av sanningen bakom de potentiella psykiska riskerna i samband med konsumtionen av dessa två ämnen ledde forskarna att upptäcka starka bevis på att alkohol manipulerar människans hjärnstruktur, medan cannabis inte gör det.

”Alkoholförbrukningens allvarlighetsgrad är förknippad med utbredd lägre gråmängdsvolym och vit materiaintegritet hos vuxna, och lägre volym i gråämnen hos ungdomar”, skrev författarna som sin slutsats. Inga kopplingar observerades hos vuxna eller ungdomar som tidigare använt cannabis i 30 dagar.

Studien, som först rapporterades av NORML, faller rätt i linje med andra studier av detta slag, vilket visar att den kognitiva försämringen som ofta felaktigt skylls på marijuanabruk mer sannolikt är resultatet av alkoholmissbruk.

Faktum är att en studie i Journal of Neuroscience 2015 fann att marijuana inte orsakade några förändringar i hjärnkemi, medans alkohol ”otvivelaktigt har associerats med skadliga effekter på hjärnmorfologi och kognition hos både vuxna och ungdomar”.

Nyligen visade en studie som publicerades i juniutgåvan av British Medical Journal att även måttlig alkoholanvändning kan leda till ”negativa hjärnresultat inklusive hippocampal atrofi”, en process som innebär att den del av hjärnan som kontrollerar minne och rumsnavigering sönderdelas.

Taggar Alkohol Hippocampal atrofi Studie

Källa merryjane.com

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda