Svensk lampa för cannabisodling får 91 miljoner i nytt kapital

Publicerad:
Heliospectra

Det svenska företaget Heliospectra tillverkar lampor för växthus och inomhusodlingar. Lamporna används bland annat vid odling av medicinsk marijuana.

Debatten om legaliseringen av marijuana har varit intensiv under de senaste åren. 2013 blev Uruguay första landet i världen att helt legalisera marijuana. Från och med 2014 kan man köpa drogen i licenserade butiker i de amerikanska delstaterna Colorado och Washington.

Smarta lampbolaget Heliospectra som är baserat i Göteborg har tagit fram ett system för belysning av växter, som enligt bolaget gör att det går att odla nyttigare och mer välsmakande grödor. Bolaget, som börsnoterades 2014, har tagit in runt 150 miljoner kronor i riskkapital genom åren, bland annat från Industrifonden.

Ett lysande användningsområde har visat sig vara – medicinsk cannabis.

– Vi har tre marknadssegment: traditionell växthusodling, ag tech, alltså stora internationella bolag som säljer fröer och gödsel, och den nordamerikanska marknaden för medicinsk cannabis, säger företagets vd Staffan Hillberg.

– Vi följer ju marknaden. För oss är det bara en annan planta, det är inga konstigheter.

Nu ska företaget ta in 91 miljoner från sina egna aktieägare i en nyemission.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att emissionen är 100 procent säkerställd, eftersom de de tre största ägarna redan tecknat sig för 50 procent av aktierna, samt att huvudägaren garanterat övriga 50 procent. Pengarna ska bolaget använda till sälj, marknadsföring och fortsatt produktutveckling.

Taggar Göteborg Heliospectra Medicinsk marijuana

Källa breakit.se

Annons

THCJD Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda