Oregons lagstiftare vill förhindra att marijuanabrukare förlorar sina jobb

Publicerad:
Röka joint
B3AN1K Close-up of an Asian man smoking marijuana joint

Nytt lagförslag skulle göra det olagligt för företag att avskeda arbetare för att använda laglig cannabis.

Oregons lagstiftare kämpar för att hindra företag från att avskeda anställda som använder cannabis efter arbetstid.

Den nya lagstiftningen (Senate Bill 301) ska göra det olagligt för arbetsgivare att säga upp en anställd bara för att använda marijuana. Åtgärden tar frågan ett steg längre genom att stoppa företag från att avvisa arbetssökande helt enkelt baserat på ett positivt testresultat för THC.

Förslaget syftar till att ändra ORS569A.315, en bestämmelse som syftar till att skydda arbetare mot diskriminering för att använda tobaksprodukter på fritiden, i ett försök att skapa ett liknande försvar för den del av arbetskraften som konsumerar cannabis under statlig lag.

”Det är en olaglig praxis för alla arbetsgivare att kräva, som ett villkor för anställning, att någon anställd eller blivande anställd avstår från att använda en substans som är lagligt att använda i enlighet med lagstiftningen i denna stat under lediga timmar”, står det i den uppdaterade versionen av lagen.

Men förslaget skulle inte göra marijuanabrukare oberörbara på arbetsplatsen. Åtgärden skulle fortfarande ge företagen rätt att avskeda de arbetare som är berusade på jobbet. Företagen skulle också få rätt att göra kollektivavtal en förutsättning för anställning – genom att ge de anställda möjligheten att underteckna ett avtal som förbjuder marijuana på fritiden.

Det har förekommit en avsevärd mängd kontroverser i denna fråga under de senaste åren. Senast var då ett bolag, som avskedade en arbetare som använde medicinsk marijuana på sin egen tid, blev dömda att återanställa mannen och betala honom 22,000 dollar i förlorade löner.

Taggar Jobb Livsstil Oregon

Källa merryjane.com

Annons

THCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda