Grönt ljus för medicinsk cannabis i Norge

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Det norska läkemedelsverket och hälsovårdsmyndigheten anser att det finns en liten grupp av patienter som kan dra nytta av medicinsk cannabis, men inte får det enligt lag idag. Detta säger Dr Sigurd Hortemo i NOMA Nettavisen.

Denna vecka sa danskarna ja till användningen av medicinsk marijuana för en mängd olika patientgrupper. Vi pratar om en försöksperiod från 2018.

En patient har fått cannabis

– Det är möjligt att använda cannabisplantor för medicinsk behandling i Norge, men möjligheten är används inte. Fram till nu har endast läkemedelsmyndigheten och hälsovårdsmyndigheten godkänt användningen av medicinsk cannabis för en patient. Vi kommer förmodligen att få in fler förfrågningar om detta inom en snar framtid, säger Hortemo och tillägger att förfrågningarna kommer att bedömas strikt, och att ansökningarna måste komma från läkare på sjukhus.

Nu tror läkemedelsmyndigheten och hälsovårdsmyndigheten att det finns ett behov av andra former av cannabis. Medicinen kan till exempel tillämpas på patienter med framskriden cancer, där man inte når målet med någon annan behandling.

Reser till Nederländerna

Idag reser många norrmän till Nederländerna för att köpa medicinsk cannabis för eget bruk. Hortemo tror att vissa grupper av patienter som inte får hjälp av någon annan behandling, bör få tillgång till detta på norska apotek.

I Nederländerna, tillverkar företaget Bedrocan medicinsk cannabis under överinseende av de nederländska myndigheterna. Hortemo säger att det finns produkter från Bedrocan i Nederländerna som är väldigt relevanta för norska patienter.

Finnland, Danmark och Norge har nu sagt ja till medicinsk cannabis, nu är det bara sverige kvar! Och då menar jag inte produkter som Savitex för ett fåtal personer..

Bedrocan Medicinsk marijuana

Källa:

Katalonien legaliserar cannabis

Spaniens nordöstra region Katalonien och särskilt dess stad Barcelona har under de senaste åren börjat tävla med Nederländerna och Amsterdam som ett europeiskt resmål för cannabis....

Hur kommer Trump hantera cannabis?

Trump har i det förflutna sagt att detta är en statlig fråga, men också påpekat det faktum att stater måste följa rådande federala regler. Ända sedan valresultatet denna månad, känner...