Grönt ljus för medicinsk cannabis i Norge

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Det norska läkemedelsverket och hälsovårdsmyndigheten anser att det finns en liten grupp av patienter som kan dra nytta av medicinsk cannabis, men inte får det enligt lag idag. Detta säger Dr Sigurd Hortemo i NOMA Nettavisen.

Denna vecka sa danskarna ja till användningen av medicinsk marijuana för en mängd olika patientgrupper. Vi pratar om en försöksperiod från 2018.

En patient har fått cannabis

– Det är möjligt att använda cannabisplantor för medicinsk behandling i Norge, men möjligheten är används inte. Fram till nu har endast läkemedelsmyndigheten och hälsovårdsmyndigheten godkänt användningen av medicinsk cannabis för en patient. Vi kommer förmodligen att få in fler förfrågningar om detta inom en snar framtid, säger Hortemo och tillägger att förfrågningarna kommer att bedömas strikt, och att ansökningarna måste komma från läkare på sjukhus.

Nu tror läkemedelsmyndigheten och hälsovårdsmyndigheten att det finns ett behov av andra former av cannabis. Medicinen kan till exempel tillämpas på patienter med framskriden cancer, där man inte når målet med någon annan behandling.

Reser till Nederländerna

Idag reser många norrmän till Nederländerna för att köpa medicinsk cannabis för eget bruk. Hortemo tror att vissa grupper av patienter som inte får hjälp av någon annan behandling, bör få tillgång till detta på norska apotek.

I Nederländerna, tillverkar företaget Bedrocan medicinsk cannabis under överinseende av de nederländska myndigheterna. Hortemo säger att det finns produkter från Bedrocan i Nederländerna som är väldigt relevanta för norska patienter.

Finnland, Danmark och Norge har nu sagt ja till medicinsk cannabis, nu är det bara sverige kvar! Och då menar jag inte produkter som Savitex för ett fåtal personer..

Bedrocan Medicinsk marijuana

Källa:

En bra ursäkt att träffa Wally Johnson igen

I denna veckans avsnitt har jag en bra ursäkt att träffa Wally Johnson igen. Det här avsnittet blir ingen intervju med Wally utan mer vanligt podd-snack, självfallet runt ämnet cannabis och...

"Hollywood"-skylten ändrades till "Hollyweed"

Den kända "Hollywood"-skylten som pryder en av kullarna i staden Los Angeles ändrades under nyårsnatten. Nu står det istället "Hollyweed". "Det kan vara ett nyårsbus", säger Los...

Texas överväger att avkriminalisera cannabis

Texas lagstiftare kommer att diskutera om att ta bort de påföljder som är förknippade med små marijuana innehav år 2017. Enligt en rapport från Texas Tribune, lämnades det på måndagen in...