Sara Skyttedal (KD) vill legalisera cannabis

Publicerad:
Sara Skyttedal
Sara Skyttedal kampanjar på Centralen i Stockholm inför EU-valet 2019.

Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) har omprövat sin syn på narkotika och vill legalisera cannabis och avkriminalisera användandet av narkotika för eget bruk, något som går emot partiets egna hållning. I SVT:s ”30 minuter” berättade hon om sin bild av en eventuell legalisering.

Sara Skyttedal, en av Kristdemokraternas toppnamn, har genom åren gjort sig känd för både sina handväskor och inställning till vapen.

I valrörelsen 2014 var hon även en stark motståndare till avkriminaliseringen av cannabis, men nu har hon alltså gjort en totalvändning.

I senaste avsnittet av programmet ”30 minuter” blir Skyttedal intervjuad av SVT:s Anders Holmberg. Där berättar hon om sin nya inställning till cannabis och hennes syn på att avkriminalisera drogen så att kriminella nätverk inte gynnas av att vara den enda distributören.

Jag tror att vi som lagstiftare behöver ligga steget före och se hur vi ska anpassa oss i en situation där cannabisbruket ökar i Sverige men framför allt i omvärlden. Då tror jag att det är olyckligt om vi lämnar den här marknaden till de kriminella gängen.

Sedan tidigare är det känt att flera länder går mot en avkriminalisering. Delar av USA och nu senast en provins i Kanada har avkriminaliserat viss droganvändning.

Skyttedal har själv rökt cannabis under tiden som Europaparlamentariker i länder som har en annan lagstiftning än den svenska, vilket hon tidigare berättat om i en intervju med Dagens ETC.

I 30 minuter säger hon att hon har använt cannabis vid ett antal tillfällen av privat karaktär som är kopplade till hennes hälsa.

”Jag har haft mina personliga skäl till varför det har hänt vid ett antal tillfällen. Jag har också en stor förståelse för att väljare reagerar, även om jag har gjort det i länder där det har funnits en annan legal situation än vad det gör i Sverige. I grund och botten tror jag inte att det är jag som ska fälla domen över mig själv.”

Men Skyttedal är också noga med att påpeka att inställningen till cannabis också är hennes egna uppfattning.

”Jag vill vara tydlig med att det här är något jag personligen har omprövat och tagit ställning till. Kristdemokraternas hållning är en annan än den jag förespråkar.”

Titta på hela 30 minuter här.

Senast ändrad:

Taggar Kristdemokraterna Legalisera cannabis Sara Skyttedal SVT

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda